Ştiri

Sursa imaginii: facebook// Ion Ceban

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

25 Aug. 2020 / 18:47

Demolarea cinematografului „Gaudeamus” continuă, deşi autorităţile susţin că este ilegală

Clădirea fostului cinematograf Gaudeamus a devenit un adevărat măr al discordiei dintre autorităţile municipale şi compania care a privatizat terenul. După ce anterior Primăria a declarat că demolarea acestuia este ilegală, astăzi tehnica pentru distrugerea clădirii a fost pusă din nou în funcţiune. Acest lucru a stârnit indignarea autorităţilor, care au venit imediat la faţa locului pentru a stopa lucrările. În timp ce Primăria spune că proprietarul terenului şi a construcţiei nu deţine o autorizaţie valabilă, reprezentanţii companiei afirmă că lucrările se desfăşoară cu respectarea legislaţiei, relatează Mesager.

Deşi autorităţile municipale au spus clar că lucrările nu pot fi continuate în lipsa unei noi autorizaţii de demolare, de la primele ore ale dimineţii buldozerele au reînceput dărâmarea construcţiei. După ce a găzduit festivaluri internaţionale de film şi proiecţii individuale timp de şase decenii, cinematograful Gaudeamus arată astăzi ca o mare grămadă de moloz. Pereţii sunt distruşi pe jumătate, iar din acoperiş au rămas doar bârnele. Clădirea este îngrădită în partea din faţă cu ţiglă, iar în spate a devenit un loc de parcare pentru cei care lucrează în zonă.

Locuitorii capitalei cu care am discutat spun că în perioada rece a anului locul devine adăpost pentru oamenii străzii.

„Acum să facă deja ceva mai bun, dacă l-au distrus. Oricum, mai bun nu o să-l reconstruiască. Am înţeles că o să fie blocuri locative şi la parter cinematograf o să facă”;

„Mai multe clădiri de tipul acesta sunt la noi în Chişinău stricate. În centru câte clădiri sunt de acestea stricate şi nu ştiu dacă ele se mai reconstruiesc”;

„Lucrez în zonă şi se văd demolări. 10 minute se strică, pe urmă iarăşi se opreşte şi pe urmă din nou. Lumea trece, filmează”, au spus oamenii.

Pe de altă parte, autorităţile municipale spun că reluarea lucrărilor de demolare este ilegală, întrucât proprietarul nu deţine autorizaţia necesară. Mai mult, primarul general, Ion Ceban, a solicitat convocarea Consiliului municipal Chişinău pentru reîntoarcerea terenului în proprietatea municipalităţii. Totodată, edilul a cerut suportul Ministerului Afacerilor Interne pentru stoparea lucrărilor de demolare.

„Am fost chemat de către locatari pentru că au fost lucrări de demolare, lucrări neautorizate, pentru că autorizaţia a fost dată încă 2018 pentru şase luni şi aceste şase luni au trecut încă în 2018. Agentul economic consideră că autorizaţia este valabilă, dar este doar o părere juridică”; a menţionat Dmitrii Mitioglo, vicepretor al sectorului centru.

În replică, avocatul agentului economic susţine că toate actele sunt în regulă.

„Confirmăm încă o dată că absolut toate actele le deţinem, au fost prezentate primăriei, le-au fost prezentate reprezentanţilor legali şi în cazul de faţă noi suntem în legalitate. Ca urmare a intervenţiei primăriei, compania care urma să efectueze lucrări de construcţie a primit o notificare de reziliere  a contractului, fapt care aduce prejudicii enorme, de zeci de milioane de lei”, a declarat Corneliu Pascari, avocatul agentului economic.

Amintim că lucrările de demolare a fostului cinematograf au început acum doi ani, în luna iunie. La scurt timp, viceprimarul de atunci, Nistor Grozavu, a semnat o dispoziţiei prin care au fost sistate lucrările. Acţiunile au provocat discuţii aprinse în societate, iar mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile s-au adresat în instanţă pentru a verifica legalitatea lucrărilor. Instanţa a decis atunci că demolarea se face în baza unei autorizaţii emise legal.

Comentarii