Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

13 Mar. 2021 / 16:07

De luni, creştinii ortodocşi intră în Postul Paştelui

De luni, creştinii ortodocşi intră în Postul Paştelui, cel mai lung şi cel mai aspru din tot timpul anului. Postul Mare precede Învierea Domnului şi durează şapte săptămâni. Potrivit feţelor bisericeşti, în această perioadă credincioşii trebuie nu doar să ţină un regim alimentar special, dar şi să postească spiritual, prin rugăciuni şi fapte bune, transmite Mesager.

Postul Paştelui precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind un post aspru, mai ales în ultima săptămână, denumită Săptămâna Patimilor. Preotul bisericii "Sfântul Dumitru" din Capitală, Andrei Rusu, susţine că în această perioadă trebuie să facem mai multe fapte bune.

„În perioada postului să împărţim pâinea cu cei care sunt flămânzi, în perioada postului să adăpostim pe cei nevoiaşi, să iertăm datornicilor noştri şi să nu pişcăm pe cei care ne slujesc nouă", menţionează preotul.

În perioada postului, credincioşii spun că se străduiesc să respecte şi un regim alimentar strict, fără carne, lactate, ouă şi peşte.

„Acum, la bătrâneţe, miercurea, vinerea, când pot, prima săptămână dacă pot. Trebuie să ai o credinţă în suflet. Mâncăm un cartof fiert, o murătură, ceva uşurel";
„Nu întotdeauna reuşesc să ţin post, pentru că pensia este mică, aşa că dacă avem posibilitate mâncăm şi carne. Totuşi, mă străduies să postesc în prima şi ultima săptămână. Totul este foarte scump şi nici nu ştii ce să mănânci";
„Postul nu-l ţin, că nu pot, sunt bolnav, dar merg la bisericuţă, mă închin, mai iau o lumânare."

În această perioadă, legumele şi fructele proaspete sunt la mare căutare. Vânzătorii speră că odată cu începerea postului vor creşte şi vânzările.

„Slăbuţă vânzarea, nu are lumea bani probabil, cumpără câte puţin: două, trei roşii, doi castraveţi, câte o sfeclă, ridiche. Ceapa - câte 1 kg, jumătate. Preţurile nu sunt mari, sunt mici, faţă de anul trecut, la roşii sunt mai mici";
„Sunt, s-au început vânzările. Mărunţica este foarte întrebată, babanele, de pus în pământ, mazărea verde. Cam de vreo săptămână au început vânzările. Mai bine în anii trecuţi s-a vândut".

Totuşi, preoţii susţin că postul nu trebuie să se rezume doar la un regim alimentar strict şi îndeamnă credincioşii să postească şi spiritual.

„Întreaga lume schimbă un fel de alimente pe altele, dar rămân în aceeaşi îmbuibare a pântecului şi în aceleaşi patimi pe care le-au avut şi până la post, în special, patimile de gâlceavă, de minciună, de goană după avuţie, de nerespectare a celui care este alături", spune Andrei Rusu, preot de la biserica „Sfântul Dumitru".  

Din cauza pandemiei de Coronavirus, feţele bisericeşti au anunţat că renunţă la cinul iertării, una din cele mai importante întruniri dinaintea Postului Mare, la care tradiţional participau toţi slujitorii din capitală, precum şi din alte localităţi. Mitropolitul Vladimir le-a cerut creştinilor să se roage în parohiile lor. În acest an, Învierea Domnului va fi sărbătorită în data de 2 mai.

Comentarii