Ştiri

Sursa imaginii: dw.com

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

31 Aug. 2020 / 18:17

Cum identificăm teoriile conspirative pe timp de pandemie

Pandemia de Coronavirus a cunoscut o creştere a teoriilor conspirative dăunătoare şi înşelătoare, răspândindu-se mai ales on-line. Pentru a descuraja această tendinţă, Comisia Europeană şi UNESCO au publicat un set de infografice educaţionale, care ajută cetăţenii să identifice şi să contracareze teoriile conspiraţiei, relatează Mesager.

Printre cele mai populare teorii ale conspiraţiei în ceea ce priveşte COVID-19 este cea, potrivit căreia, virusul a fost creat artificial de către persoane cu un interes specific, de exemplu, reducerea populaţiei mondiale. Alte teorii sunt că vaccinurile şi tratamentele sunt ascunse în mod intenţionat pentru a dăuna cât mai multor oameni sau că anumite măsuri sanitare, cum ar fi măştile, sunt utilizate pentru a dăuna sau controla în mod intenţionat societatea.

Specialiştii UE menţionează că un studiu global realizat în 28 de ţări a arătat că mai mult de trei din zece persoane chestionate consideră că o putere străină sau o altă forţă cauzează în mod deliberat răspândirea virusului COVID-19.

În context, specialiştii UE atenţionează oamenii să facă diferenţa între ştirile reale şi teoriile conspiraţionale, care pot fi înşelătoare, deoarece acestea ignoră dovezile ştiinţifice.

Astfel, în primul rând, trebuie verificat autorul unui astfel de articol. Dacă acesta este cunoscut că deţine expertiză asupra domeniului, e puţin probabil să fie vorba despre o simplă teorie a conspiraţiei. În plus, dacă autorul vine cu dovezi clare, din surse verificabile, care citează studii ştiinţifice ori academice, şansele ca respectivul articol să fie unul credibil, devin mai mari.

Comentarii