Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

13 Dec. 2019 / 08:30

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi, 13 decembrie, pe Sfântul Andrei. În tradiţia populară, ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae şi se vor încheia de Bobotează.

Multe dintre obiceiurile de Sfântul Andrei sunt descrise în legende. În noaptea Sfîntului Andrei erau practicate diverse ritualuri menite să protejeze oamenii, animalele şi gospodăriile. Tot de Sfîntul Andrei, se zice, era timpul benefic să se comunice cu spiritele de dincolo.

Sfîntul Apostol Andrei este, conform tradiţiei, primul care a adus creştinismul pe meleagurile noastre. De aceea, mai ales în zonele rurale, au existat şi încă se păstrează o multitudine de tradiţii, superstiţii şi obiceiuri în care elementul pagân se imbină cu cel creştin.

Sărbătoarea are mai multe denumiri: Andrei de Iarnă, Sântandrei, Moş Andrei, Andrei Cap de Iarnă, Undrea, Îndrea. Este singura sărbătoare de peste an, care a dat denumirea populară unei luni - decembrie, după cum ştim în popor e numită - Îndrea, Undrea. Se credea, că de la ziua Sf. Andrei începe iarna şi pune stăpânire pe lume.

Numele Andrei vine din greacă şi înseamnă bărbăţie, curaj, voinţă şi neînfricare. Potrivit datelor, în Republica Moldova, 50 mii de bărbaţi din ţară poartă numele Andrei şi peste şase mii de femei au numele Andreea.

Comentarii