Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

09 Iul. 2020 / 17:43

Consiliul Coordonator al Audiovizualului are trei membri noi

Cu majoritatea voturilor celor prezenţi, Parlamentul a votat în cadrul şedinţei plenare de astăzi, 9 iulie, trei membri noi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). Este vorba de Ion Robu, Larisa Manole şi Ala Ursu-Antoci.

„A avut loc concursul în care au fost admişi Ala Ursu-Antoci, Larisa Manole pentru durata mandatului 07.12.2023 şi Ion Robu pentru durata mandatului – 03.04.2021”, a precizat preşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Adrian Lebedinschi.

Proiectul de lege privind numirea în funcţie a membrilor CCA a stârnit mai multe discuţii în plenul Parlamentului. Asta după ce mai mulţi deputaţi din opoziţie au declarat că concursul ar fi fost mimat şi politizat.

„Acest concurs este unul viciat din start, un concurs mimat pentru selectarea a doi membri ai Consiliului Audiovizualului. Din păcate, am condamnat traseismul politic şi am făcut foarte bine, dar nu ne-am învăţat sa condamnăm si partajările politice. Ceea ce s-a întâmplat cu acest concurs este un troc între PSRM şi PDM. Acest concurs trebuia să se desfăşoare la comisia de specialitate, în condiţii transparente, iar victorioşi să ajungă nişte oameni care meritau. Nu am nimic cu oamenii care au ajuns. Problema este că aceşti oameni vor merge acolo pătaţi, vor fi nu reprezentanţii Parlamentului, dar ai PDM şi PSRM. Dacă era desfăşurat acest concurs normal, era posibilitatea ca acolo să ajungă şi un om care să reprezinte opoziţia”, a declarat deputatul Platformei „DA” Vasile Năstase.

„A fost un concurs viciat din start. Cum pot partidele politice să delege candidaţii Consiliului Audiovizual, care va fi independenţa acestora dacă ei sunt înaintaţi de partide? Este clar că se subordonează această instituţie. Azi vă mai „trageţi” aşa o instituţie ca să o puteţi controla”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp.

„Cunoaşteţi şi dumneavoastră, cunosc şi eu - consiliul este politizat. Ce se întâmplă astăzi în ţară este inclusiv vina acestui Consiliu al Audiovizualului. Aţi selectat membrii exclusiv în baza apartenenţei partidului”, a declarat deputata Platformei „DA” Maria Ciobanu.

La rândul său, preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a propus modificarea Codului audiovizualului, iar deputatul Platformei „DA” Alexandru Slusari – anularea concursului.

„Dragi colegi, haideţi să modificăm acest cod”, a menţionat Zinaida Greceanîi.

„Pur profesional, trebuie de anulat această mimare de concurs, dat fiind faptul că Biroul permanent a fost acel organ care a selectat candidaţii. A fost o decizie politică. Pur juridic, nu este mai bine să anulăm concursul, să excludem biroul ca factor de decizie?”, se întreabă Alexandru Slusari.

Amintim că funcţiile au devenit vacante după ce în perioada septembrie-noiembrie 2019 trei membri ai CCA au demisionat din funcţie. Este vorba de Dorina Curnic, Veronica Cojocaru şi Olga Guţuţui.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului este constituit din nouă membri. Până în prezent, consiliul a activat cu şase membri. Durata mandatului membrilor CCA este de şase ani. Pe durata mandatului, membrii CCA sunt inamovibili, cu excepţia perioadei rezervate pentru renunţarea la incompatibilităţile specificate.

Comentarii