Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

11 Sep. 2019 / 16:30

Conducerea Apă-Canal: Situaţia mirosului urât din capitală nu se va rezolva curând

Situaţia mirosului urât din capitală nu se va rezolva curând. Şi asta pentru că există o problemă cu stocarea nămolului care se acumulează la staţia de epurare, dar şi pentru că în sistemul de canalizare continuă să fie deversate deşeuri lichide de la fabrici şi spălătorii. Declaraţii în acest sens a făcut astăzi în şedinţă de Guvern conducerea Apă-Canal Chişinău, luată la întrebări de premierul Maia Sandu, care s-a arătat nemulţumită de acţiunile întreprinse până acum pentru rezolvarea problemei, relatează Mesager.

„Pe teritoriul staţie de epurare s-a acumulat circa 760 de mii de tone de nămol, practic lichid. Implementarea procesului de deshidratare cu geotuburi a rezolvat parţial problema mirosului, dar nu şi a nămolului. Nămolul s-a depozitat în şapte lacuri de depozitare. Apa nu s-a evaporat şi nămolul fermentează şi elimină în atmosferă miros neplăcut”, a declarat directorul „Apă-Canal”, Valeriu Meşca.

„Dumneavoastră aveţi o responsabilitate, aveţi contracte cu clienţii şi trebuie să notificaţi procuratura şi alte instanţe atunci când vedeţi că lucrurile nu se întâmplă aşa cum trebuie. Trebuie să verificaţi şi să vă asiguraţi că microrganismele nu ajung la 2 procente, două procente asta e practic zero, nu avem microorganisme acolo. Şi dumneavoastră încercaţi să ne povestiţi că la staţia de epurare e tot bine şi frumos. Nu ştiu ce crede Consiliul de Administrare, dar sper să creadă ceva, dar cetăţeanul cu siguranţă nu este mulţumit de răspunsurile primite astăzi”, a spus premierul, Maia Sandu.

„Apă Canal de ce nu s-a adresat niciodată la Inspectoratului Mediului ca să vă asiste pentru a efectua controale la agenţii economici care vă fac probleme. Nu este o problemă recoltarea microorganismelor, eu din câte cunosc ele se recoltă într-o lună, o lună şi jumătate, două maxim”, a spus secretarul de stat al MADRM, Iuliana Cantaragiu.

Şeful de la Apă-Canal a mai spus că recent au fost cumpărate două centrifugi pentru deshidratarea nămolului. Iar din toamnă întreprinderea îşi propune să facă compost din nămolul acumulat.

„Preconizăm împreună cu Spaţiile Verzi, din această toamnă să facem din el compost, adică frunzele care se colectează şi le dau bătăi de cap la Spaţii Verzi, cu cheltuieli mari de transportare să le aducă la noi şi să facem compost împreună cu nămolul respectiv. Există tehnologii, le-am identificat, spaţiile Verzi au deja au fost alocate şi resursele financiare necesare - 1,9 milioane de lei”, a menţionat Valeriu Meşca.

Săptămâna trecută, Agenţia Mediului a anunţat că sursa de poluare ar fi un producător de băuturi alcoolice de pe strada Munceşti. Rezultatele testelor au arătat o depăşire substanţială a normei de poluanţi în apele râului Bâc.. Procuratura Generală a dispus iniţierea a două procese penale pentru elucidarea cicumstanţelor. Intre timp, Parlamentul anunţă că va organiza dezbateri publice referitor la mirosul urât din capitală.

Comentarii