Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

10 Apr. 2020 / 18:50

Chişinăul solicită convocarea de urgenţă a reuniunii în formatul 5+2

Chişinăul solicită convocarea de urgenţă a formatului 5+2 în ceea ce priveşte pandemia de COVID-19! Anunţul a fost făcut de către vice-priministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic. Potrivit ei, partea transnistreană blochează acţiunile de salvare a vieţii şi sănătăţii omeneşti. Astfel, din data instituirii stării de urgenţă aproximativ 95 de medici şi personal medical au sesizat că nu se pot deplasa la domiciliu şi la serviciu din cauza restricţiilor impuse de Tiraspol, relatează Mesager.

Oficialul admite că acest număr ar putea fi unul cu mult mai mare mai ales că nu se cunoaşte nici situaţia reală din teren, nici avengura asistenţei medicale oferite de autorităţile din stânga Nistrului.

 „Regimul de autoizolare nu se încadrează în dimensiunea drepturilor omului. În acest sens am comunicat şi sesizat OMS şi Organizaţiile internaţionale, partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova dar şi avocatul popurului. Atenţionez asupra faptului că cei 320 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova  care locuiesc în stânga Nistrului deţin asigurare medicală. Autoizolarea inventată şi impusă de partea trasnistreană îngrădeşte cetăţenii Republicii Moldova de a avea acces la medicamente compensate, extrem de vitale în situaţie de pandemie”, a declarat Cristina Lesnic.

 Starea de urgenţă la Tiraspol a fost instituită pe 17 martie şi este în vigoare până la 1 mai. Persoanele care intră în regiune sunt obligate să stea 14 zile în carantină. Până în prezent au fost înregistrate 78 de cazuri de Covid-19.

Comentarii