Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

14 Oct. 2020 / 08:00

Chişinăul sărbătoreşte Hramul localităţii

Capitala Republicii Moldova, municipiul Chişinău, sărbătoreşte, astăzi, 14 octombrie, Hramul localităţii, Acoperământul Maicii Domnului. Cu acest prilej, locuitorii capitalei au astăzi liber, iar autorităţile municipale organizează o serie de activităţi, dedicate acestei sărbători. Evenimentele organizate la Chişinău sunt transmise în direct de postul public de televiziune Moldova 1.

Programul începe, tradiţional, cu Sfânta Liturghie de Hram de la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului" şi depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Inaugurarea oficială a sărbătorii, cu genericul „Rugă pentru sănătate", va avea loc în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului".

Potrivit Primăriei Chişinău, în programul evenimentelor au fost prevăzute activităţi pentru un public divers: muzică clasică, folclor, jazz, cântece interpretate de copii, muzică uşoară şi corală.

Conform programului, în intervalul orelor 11:00-18:00, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului" se va desfăşura Târgul meşterilor de artizanat.

Pentru ora 16:00 este programată expoziţia fotografică a cadrelor medicale care luptă din prima linie. La fel, începând cu 16:00, în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi prezentat un eveniment muzical-literar cu titlul: Oraşul meu alb, iar pe aleea pietonală de pe strada Eugen Doga va putea fi admirată acţiunea muzical-literară „Urare pentru Chişinău" .

Recitaluri de poezie şi muzică clasică şi folclorică vor avea loc în parcurile Valea Morilor, Alunelul, La Izvor, Valea Trandafirilor, dar şi pe aleea din strada Mircea cel Bătrân.

La 19:00, chişinăuienii sunt invitaţi în Scuarul Municipal de Tineret la un film documentar în aer liber.

„Ne propunem un hram frumos, cu artişti autohtoni şi evenimente de suflet, iar oamenii pot alege pentru participare evenimentele conform preferinţelor personale", a menţionat primarul Ion Ceban.

Pe parcursul întregii zile, în sectoarele capitalei vor avea loc recitaluri de muzică de diverse genuri, târguri ale meşterilor populari şi de produse eco, excursii la Muzeul de Istorie, expoziţii foto, recitaluri de poezie, expoziţii de carte şi de măşti, cinema în aer liber, demonstraţii teatralizate de măiestrie hipică, spectacole muzical-literare cu dedicaţie oraşului Chişinău etc.

Evenimentele dedicate Hramului Chişinăului vor fi desfăşurate atât în centrul urbei, cât şi în sectoare: în scuarul Monumentului Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici, la Rotonda din Parcul „Valea Morilor" şi la scările de granit, în Parcul Ştefan cel Mare, în preajma Porţilor Sfinte, pe strada pietonală Eugen Doga, pe aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, în Parcul „Alunelul", în scuarul de pe strada Bucuriei sau în Parcul „La Izvor" etc.

„În anul acesta va fi fără adunări mari de oameni. Ne-am propus să redirecţionăm lumea pe sectoare. Au fost stabilite 15 locaţii unde vor fi manifestări, dar de amploare mult mai mică, pentru că nu putem lăsa să treacă aşa această sărbătoare. Îndemn locuitorii Chişinăului să fie precauţi", a menţionat pentru Moldova 1 şefa Direcţiei cultură, Valentina Volontir.

Participanţii la evenimentele organizate de municipalitate vor fi asiguraţi cu măşti de protecţie şi dezinfectanţi, iar locurile prevăzute pentru fiecare acţiune nu va depăşi numărul de 50 de persoane, conform rigorilor stabilite de autorităţile în sănătate publică.

Menţionăm că astăzi creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria. Evenimentele dedicate Hramului Oraşului vor putea fi urmărite în direct pe postul public de televiziune, Moldova 1, on-line pe www.trm.md, dar şi LIVE pe paginile de Facebook: Moldova 1 TV şi Compania Teleradio-Moldova.  

Comentarii