Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

24 Ian. 2020 / 14:44

Ce măsuri întreprind autorităţile din Moldova în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului

Autorităţile din Republica Moldova nu întreprind măsuri speciale urgente în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului în ţara noastră. Asta pentru că Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) şi instituţiilor medico-sanitare, asigură monitorizarea de rutină a situaţiei epidemiologice prin gripă, infecţii acute a căilor respiratorii superioare şi infecţii acute respiratorii severe la nivel naţional, afirmă Nicolae Furtună, director interimar al ANSP.

„Republica Moldova şi ţările din regiune în raport cu situaţia creată nu porneşte de la pagină curată. Este un nou tip de coronovirus, dar sunt nişte cazuri de boală care până acum nu au fost înregistrate. Fiind o viroză care are la baza transmiterii mecanismul aerogen, în ţara noastră avem un sistem de supraveghere de rutină în ceea ce priveşte gripa virozele respiratorii acute, inclusiv virozele acute severe. Noi săptămânal, prin punctele din santinele amplasate în diferite regiuni geografice ale RM, supraveghem ce se întâmplă în vederea circulaţiei virusurilor care provoacă infecţiile repiratorii acute inclusiv cele severe. Aici fac parti virusurile gripale şi virusurile non gripale. În categoria virusuilor non-gripale, pe lângă alte virusuri, noi detectăm şi coronavirusuri ca agenţi cauzali ale infecţiilor virale acute”, a menţionat Nicolae Furtună.

Implementarea anumitor măsuri de rutină pentru detectarea eventuală a unei suspecţii, efectuează şi ofiţerii Serviciului Vamal şi al Poliţiei de Frontieră, susţine Natalia Caterenciuc, şef de direcţie ANSP.  Totodată, ea menţionează faptul că MSMPS a procurat şi a vaccinat o sută de mii de persoane împotriva gripei, aceasta fiind, de asemenea, o măsură de prevenire a infecţiilor respiratorii.

„În aeroportul Internaţional Chişinău există punctul medical, care preia la suspecţie, persoana vizată, o izolează şi contactează ANSP, Asitenţa medicală de Urgenţă şi Spitalul Clinic „Toma Ciorbă” unde vor fi internaţi potenţialii pacienţi (...) În perioada de presezon, 2019-2020, Ministerul Sănătăţii a procurat şi a vaccinat o sută de mii de persoane, care au riscul de a se infecta şi face cazuri grave de boală ”,  precizat Natalia Caterenciuc.

Ultimele date oficiale, prezentate de către ANSP, arată că la 23 ianuarie 2020, la nivel global au fost raportate 614 cazuri confirmate de laborator cu infecţia 2019-nCoV majoritatea fiind în China - 603 la număr. Celelalte cazuri s-au înregistrat în Hong Kong, Macau, Taiwan, Thailanda, Japonia, Republica Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii.

În oraşul Wuhan din China 17 oameni şi-au pierdut viaţa. Specialiştii de ANSP, spun că majoritatea persoanelor care contactează cu boala au vârste înaintate sau prezintă maladii cronice preexistente, care agravează evoluţia bolii.

 

 

 

Comentarii