Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

15 Iul. 2019 / 16:31

Candidaţii la Bacalaureat au susţinut proba la Limba Română în sesiunea suplimentară

S-a dat start sesiunii repetate la Bacalaureat. Primii au fost aşteptaţi elevii instituţiilor de învăţământ cu predare în limba rusă. 170 de tinerii care nu au reuşit să susţină examenele de bacalaureat în sesiunea de bază, au venit să susţină examenul la „Limba şi literatura română pentru alolingvi”. În acest an, la sesiunea suplimentară de Bacalaureat sunt aşteptaţi peste 3 mii de elevi. Candidaţii vor susţine examenele în 14 centre, create pe tot teritoriul ţării. Tinerii care au venit să susţină examenul de absolvire în regim extern, au trebuit să completeze un contract şi să achite 75 de lei, relatează Mesager.

Elevii au intrat la examen foarte emoţionaţi, dar şi cu mari speranţe că vor susţine măcar de această dată proba.

„Eu n-am ştiut că examenul se începe la ora 10, eu am ştiam că la ora 9 şi acum eu am aflat că trebuie să plătesc pentru examen, dar eu n-am ştiut că nimeni nu mi-a spus şi eu sunt puţin enervată. Eu nu am nici o putere să scriu nimic. Eu ştiu limba română aşa cum trebuie, eu aşa vorbesc mai mult în rusă, dar aşa pot să scriu”. Am foarte mari emoţii, am învăţat mult pentru limba română. În anul absolvirii nota pe ultimul semestru nu era trecătoare, de aceea abia în acest an am fost admis la examenul de Bacalaureat”. „M-am pregătit, cred că o să susţin examenul, am emoţii pozitive. Ai putea să ne vorbeşti şi în română? Nu! De ce? Mă emoţionez!”, au spus elevii.

După trei ore, elevii au ieşit extenuaţi. „Am scris la toţi itemii, dar mi s-a părut dificil ultimul, a fost opera pe care nu prea am învăţat-o, nu mi-o amintesc, acum am emoţii. Ce notă speri că o să ai? Un cinci cred că”. „Moartea căprioarei. Ai reuşit tot să scrii? Da, da”. „Tot e bine, gata. Mai ai vreun examen de susţinut? Nu înţeleg. Da, mai am de susţinut la limba engleză şi chimie, pentru că aveam probleme de sănătate, nu am avut timp să mă pregătesc”, au spus elevii.

Examenele de Bacalaureat repetate pot fi susţinute gratuit de absolvenţii din anul curent. Dacă restanţele provin din sesiunile anterioare ei plătesc câte 75 de lei pentru fiecare probă.

Următorul examen va avea loc la „Limba de instruire” şi va fi susţinut de 490 de elevi, iar examenul la limba străină - de peste 1000 de candidaţi. Cei mai mulţi candidaţi, în număr de 2270, s-au înscris la examenul repetat pentru disciplina de profil.

Ultima probă va fi la disciplina la solicitare şi va fi susţinută de 301 candidaţi. Rezultatele sesiunii suplimentare vor fi afişate în centrele de bacalaureat în data de 24 iulie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în decurs de 48 ore.

Comentarii