Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

22 Sep. 2020 / 13:33

Aviz negativ pentru proiectul Guvernului de modificare a Constituţiei

Curtea Constituţională (CC) a avizat negativ proiectul de lege înaintat de Guvern prin care au fost propuse mai multe modificări la Legea Supremă, capitolul IX, ce vizează autoritatea judecătorească. Potrivit preşedintei Curţii, Domnica Manole, iniţiativa a fost înaintată de Executiv cu încălcarea mai multor prevederi, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Curtea a observat: că, la data înregistrării sesizării, adică pe 1 iulie 2020, Hotărârea Guvernului nr. 33 din 22 ianuarie 2020 prin care s-a adoptat proiectul de modificare a Constituţiei nu era publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, aşa cum prevede articolul 102 alin. (4) din Constituţie. Potrivit acestui articol, hotărârile adoptate de Guvern şi nepublicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sunt inexistente. De asemenea, curtea a observat că proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 33 din 22 ianuarie 2020 diferă după conţinut de proiectul înaintat de Guvern spre avizare Curţii Constituţionale. În special, s-a constatat că articolul 122 din proiect a fost suplimentat cu două alineate, iar articolul II cu patru alineate, care nu au fost votate de Guvern”, a spus Domnica Manole, preşedinta CC.

Domnica Manole a mai menţionat că pentru a preveni incertitudinile ce ar putea surveni la înaintarea unui viitor proiect de revizuire a Constituţiei, Curtea a analizat prevederile proiectului, menţionând că unele dintre acestea au fost avizate pozitiv, unele parţial şi altele negativ. Totodată, Domnica Manole a specificat că proiectul poate fi înaintat Parlamentului pentru examinare numai după ce Guvernul va înlătura deficienţelele constatate de Curtea Constituţională şi va obţine avizul pozitiv al acesteia.

Contactat de Moldova 1, ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, spune că proiectul a fost consultat cu experţii Comisiei de la Veneţia, iar avizul negativ al Curţii Constituţionale ar contravine tratatelor internaţionale semnate de ţara noastră. 

„În Memorandumul de Înţelegere cu Uniunea Europeană este stabilit expres - Guvernul aprobă proiectul de lege de modificare a Constituţiei în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, ceea ce şi Guvernul a şi făcut. Se blochează executarea Acordului internaţional, ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova. O să discutăm cu partenerii de dezvoltare ca să vedem cum acţionăm în continuare”, a menţionat Fadei Nagacevschi.

Amintim că la începutul acestui an, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se solicita modificarea Constituţiei în vederea întăririi autorităţii judecătoreşti. Ulterior, în data de 1 iulie, Executivul a solicitat o avizare asupra acestei decizie din partea Curţii Constituţionale. Menţionăm că în prezent, magistraţii sunt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de cinci ani. După expirarea acestui termen, judecătorii sunt numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă. Totodată, modificările prevăd că preşedintele ţării poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, textul proiectului propune ca din componenţa Consiliului Superior al Magistraturii să facă parte judecători aleşi de către Adunarea Generală a Judecătorilor, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile cu experienţă în domeniul dreptului. 

Comentarii