Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

10 Sep. 2020 / 20:02

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului

Suicidul nu este o soluţie. Atenţionarea vine din partea specialiştilor îngrijoraţi de numărul mare de oameni care, ajunşi în impact, decid să-şi pună capăt zilelor. Anul trecut, 500 de moldoveni, printre care şi adolescenţi, au recurs la acest gest necugetat. Anual, în data de 10 septebrie este marcată Ziua Mondială de prevenire a Suicidului, relatează Mesager.

La nivel mondial, un om îşi ia viaţa la fiecare 40 de secunde, iar anual în lume sunt înregistrate un milion de decese prin suicid. În Republica Moldova, pe parcursul anului trecut şi-au pus capăt zilelor 467 de persoane. Potrivit specialiştilor, creşte alarmant şi numărul tentativelor de suicid.

Multor oameni în momentele de grea încercare le este frică să ceară ajutor sau să apeleze la medic. Persoanele cu care am discutat spun că orice problemă are o soluţie, iar necazurile şi durerile trebuie să fie discutate cu cei apropiaţi.

„Motivele sunt că nu sunt conştiincioşi, nu vor să muncească, se gândesc numai la rău. Trebuie să se gândescă şi la viitor, la urmaşii care rămân”;
„Dacă totul e bine în familie, treci mai uşor. Ai un sprijin, soţul, rudele, părinţii, apropiaţii”;
„Contează în primul rând armonia de acasă, din familie, apoi bineînţeles şcoala, societatea, care la fel sunt foarte importante”, au spus oamenii.

 Suicidul este cea de-a doua cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Specialiştii sunt de părere că nu doar internetul influenţează deciziile adolescenţilor.

„Părinţii nu acordă o atenţie potrivită sau o comunicare potrivită în aspectele schimbării care sunt produse la nivel de adolescenţă. Interesele lor, schimbarea la nivel de hormoni ce are loc, ce ar trebui să facă, cum ar trebui să se păzească. Comunicarea insuficientă cu adolescenţii ia căi diferite de soluţionare a problemei”, a menţionat Victoria Captari, psiholog.

În Republica Moldova activează 40 de centre comunitare de sănătate mintală şi 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor.

Comentarii