Ştiri

Sursa imaginii: bizlaw.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

25 Iun. 2019 / 17:34

Asociaţia Naţională „Copyright” cere conducerii ţării, demisia Liliei Bolocan din funcţia de director al AGEPI

Autori, interpreţi şi alţi titulari de drepturi, care reprezintă Asociaţia Naţională „Copyright”, cer conducerii ţării demisia Liliei Bolocan din funcţia de director al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală, pentru că ar fi acţionat în detrimentul lor. În replică, Lilia Bolocan declară că nu a făcut decât să propună modificări la legislaţia în vigoare, după ce a fost stabilit că astfel de organizaţii îşi opresc cea mai mare parte din sumele colectate pentru autori, relatează Mesager.

„Noi venim cu rugămintea de a ni se permite, de a nu ni se împiedica de a lua ceea ce ne aparţine nouă şi fără a prejudicia cumva statul. Noi, autorii suntem apţi de a ne întreţine pe noi pentru că cineva face sculpturi, cineva proiecte arhitecturale, versuri”, a declarat compozitorul, Oleg Baraliuc.

Membrii asociaţiei s-au pronunţat şi împotriva unui proiect de lege, promovat de către directorul AGEPI, care, spun ei, ar fi lezat drepturile autorilor şi interpreţilor.

„În afară de prejudiciul provocat autorilor, interpreţilor şi al altor titulari îi pune şi pe agenţii economici bine-plătitori în situaţie de piraţi din simplu motiv că îi lipseşte de a achita această remuneraţie, cuvenită conform legislaţiei”, a menţionat compozitorul, Leon Ştirbu.

În replică directorul general al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Lilia Bolocan a menţionat că membrii organizaţiei ar avea o activitate netransparentă

„Rapoartele anuale de control, efectuate de AGEPI arată că aceste organizaţii îşi opresc cea mai mare parte din sumele colectate pentru autori. Am venit cu un şir de modificări la legislaţia în vigoare, care prevede stabilirea unui echilibru în relaţia autor-utilizator, asigurarea unui grad înalt de transparenţă a organizaţiilor cu gestiune colectivă, aceşti oameni speră să folosească noua guvernare în propriile scopuri, deoarece gândesc că odată cu schimbarea mea va dispărea şi ultima piedică din calea intereselor lor înguste de business”, a spus directorul general al AGEPI, Liliana Bolocan.

Asociaţia Naţională „Copyright” este o organizaţie de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi drepturilor conexe din Republica Moldova, înregistrată în 2004. Asociaţia are peste zece de mii de membri.

Comentarii