Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

01 Dec. 2020 / 19:00

Apel: Cunoaşte-ţi statutul HIV, testează-te şi nu admite discriminarea

„Cunoaşte-ţi statutul HIV, testează-te şi nu admite discriminarea". Este apelul autorităţilor publice lansat de Ziua Mondială de Combatere a HIV/SIDA, marcată anual în prima zi de decembrie. Astfel, maladia depistată în secolul trecut continuă să fie un factor discriminator în societate, iar persoanele seropozitive sunt stigmatizate şi izolate, relatează Mesager.

„Moldova este beneficiar, începând din 2021 până în 2023, al unor mijloace financiare oferite sub formă de grant de către fondul global şi care vor fi utilizate pentru consolidarea capacităţilor de diagnosticare a persoanelor, dar şi pentru prevenirea răspândirii infecţiei HIV, diagnosticarea precoce a copiilor născuţi de femeile infectate cu HIV”, a declarat ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

„Peste 26 de milioane de persoane pe globul pământesc primesc tratament antiretroviral care ajută ca sănătatea acestor oameni să fie una bună, iar virusul să nu fie transmis mai departe. În Republica Moldova, de acest tratament beneficiază în jur de şapte mii de persoane. UNAIDS insistă asupra respectării drepturilor omului, asupra asigurării egalităţii de gen, dar şi a reducerii stigmei şi discriminării”, a declarat reprezentanta UNAIDS Moldova, Svetlana Plămădeală.  

Potrivit datelor statistice oficiale, anual în Republica Moldova sunt depistate pozitiv circa 900 de persoane.

„În continuare rămâne a fi o provocare durabilitatea serviciilor de profilaxie, care în pofida faptului că autorităţile încearcă să le asigure, totuşi rămân un deficit. Este important ca persoana să conştientizeze că infecţia cu HIV este o problemă ce ne vizează pe toţi. Este important să ne interesăm de starea de sănătate şi să ne testăm la virus”, a declarat reprezentantul Asociaţiei „Iniţiativa pozitivă”, Ruslan Poverga.

La nivel mondial, peste 77 de milioane de persoane trăiesc cu HIV, iar 35,4 milioane au decedat de boli asociate cu SIDA. În ţara noastră, până în prezent au fost diagnosticate cu acest virus aproximativ 14 mii de persoane, dintre care 135 sunt copii. Până în prezent, în Moldova au fost implementate cinci programe naţionale de prevenire şi control al maladiei HIV în rândul mai multor grupuri de risc.

Comentarii