Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

04 Mar. 2021 / 09:20

Angajaţii de la „Calea Ferată din Moldova” au ieşit la protest

Angajaţii de la „Calea Ferată din Moldova” au organizat o acţiune de protest în faţa clădirii Parlamentului şi a Preşedinţiei. Oamenii afirmă că au venit să îşi ceară salariile pe care nu le-au primit de câteva luni. În faţa protestararilor au ieşit mai mulţi deputaţi care au discutat cu angajaţii de la CFM. Aleşii poporului susţin că situaţia nu va putea fi rezolvată atât timp când nu există un Guvern cu drepturi depline.

„Noi am venit ca problema noastră să fie auzită la nivel de Preşedinţie şi Parlament şi să ne ajute să rezolvăm situaţia creată la Calea Ferată. Noi nu vrem ca Calea ferată să fie distrusă noi vrem ea să trăiască, dar pentru acest lucru avem nevoie astăzi de soluţii concrete”;
„Am tot aştepat şi aşteptat dar răbdarea noastră s-a terminat, şi am venit să ne cerem banii, pentru că în fiecare zi eu ies la muncă de la ora 8 până la 17”;
„De 11 ani s-au tot schimbat oamenii de la conducere, iar noi nu am primit nimic. Au venit oameni la conducere, s-au dus, şi-au adus echipele lor, şi noi lucrăm câte 20, 30 de ani, şi nu ne primim salariile”;
„Vă aduceţi de noi doar când sunt alegeri. Am venit la voi ca să vă întrebăm de ce ne consideraţi robi? N-avem bani bani pentru mâncare, tratament”;
„Pe noi nu ne ucide COVID-19. Pe noi ne ucide lipsa surselor de existenţă”, au spus un protestatarii. 

În faţa protestararilor au ieşit mai mulţi deputaţi care au discutat cu angajaţii de la CFM, ulterior i-au invitat în Parlament. Aleşii poporului susţin că situaţia nu va putea fi rezolvată atât timp când nu există un Guvern cu drepturi depline.

„Acum continuă tentativile de furt de la Calea Ferată, oamenii nu înţeleg şi cred că s-a terminat totul la Calea Ferată, însă acum să încearcă să îi scoată scalpul, dar noi nu vom permite acest lucru categoric, şi acum administrarea înceacă să rezolve problemele care sunt dar fără un guvern funcţional situaţia la CFM nu se va rezolva”, a menţionat Oleg Lipskii, deputat PSRM.

„Trebuie de făcut un audit şi de luat sub control totul la Calea Ferată şi de creat un plan de salvare a înterprinderii. Acum în contextul crizei politice noi putem pierde o întreprindere strategică de acea guvernul trebuie să ia sub control situaţia, şi să creem un plan anticriză”, consideră deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari. 

„Soluţia în primul rând e să se ia un credit urgent şi în paralel să se facă mai mult pentru a opri aceste fraude dar pentru aste trebuie să vină cineva din exterior”, afirmă Radu Marian, deputat PAS.

Între timp, protestatarii au votat unanim o declaraţie prin care au cerut demisia şi a directorului CFM Adrian Onceanu. Contactat de Moldova 1, şeful acesta susţine că întreprinderea nu are surse financiare pentru a achita datoriile salariale.

„Bani nu sunt la CFM, eu nu îi ţin la mine în buzunar şi nu îi dau la nimeni. Întrepriderea de stat este la autogestiune şi ea trăieşte din volumul cela de lucrări care îl execută, în timpul anului 2020 a fost pandemie şi secetă, volumele de lucrări au scăzut de două ori, noi am ţinut piept cât am putut până în luna noiembrie”, a declarat Adrian Onceanu. 

La fel protestatarii au cerut şi ajutorul preşedintelui ţării, Maia Sandu, pentru a soluţiona problema de la CFM. Contactată de Moldova 1,  purtătorul de cuvânt al şeful statului, Sorina Stefîrţă, a declarat că subiectul va fi discutat la următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate. Recent, Procuratura Anticorupţie a început o investigaţie pentru a descoperi pretinse ilegalităţi comise la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova". De asemenea, Parlamentul a instituit Comisia de anchetă privind analiza situaţiei economico-financiare de la întreprindere. Comisia este formată din zece membri şi are la dispoziţie 60 de zile, pentru a veni cu un raport. Datoriile întreprinderii Calea Ferată a Moldovei ajung la aproape 700 de milioane de lei, dintre care aproape 90 de milioane de lei reprezintă datoriile salariale. 

Amintim că, pe 27 februarie, directorul general al întreprinderii, Adrian Onceanu a semnat un decret care prevede că, de la 1 martie până la 15 martie, angajaţii CFM vor fi în şomaj tehnic din cauza pandemiei. În această perioadă, lucrătorii feroviari vor primi doar 75 % din salariu.

Comentarii