Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md:captura video

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

22 Iul. 2019 / 16:03

Andrei Năstase, îi acuză pe Eduard Harunjen şi pe Adriana Beţişor de obstrucţionarea unei anchete împotriva lui Vlad Plahotniuc

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, îl acuză pe fostul procuror general Eduard Harunjen şi pe fosta şefă interimară a Procuraturii Anticorupţie, Adriana Beţişor, de obstrucţionarea unei anchete împotriva lui Vlad Plahotniuc. Aceştia ar fi ascuns o cerere a autorităţilor elveţiene de sprijin judiciar, referitoare la Vlad Plahotniuc şi nu ar fi oferit un răspuns în termen, până pe 21 iunie. Andrei Năstase a cerut Procuraturii Generale să demareze în acest caz o anchetă penală privind uzurparea puterii în stat. Procuratura Generală respinge însă acuzaţiile, relatează Mesager.

Andrei Năstase anunţă că Ministerul de Interne a intrat în posesia unei scrisori oficiale, emisă de Procuratura cantonului Zurich, prin care era anunţată intenţia de transmitere a unor informaţii către autorităţile competente ale Republicii Moldova cu privire la Vladimir Plahotniuc şi alţii.

„Scrisoarea autorităţilor elveţiene a fost transmisă prin intermediul ex-procurorului Eduard Harunjen la Procuratura Anticorupţie procurorului Adriana Beţişor. Documentul a fost tăinuit de către aceştia şi instituţiile pe care le reprezentau în vederea obstrucţionării oricărei anchete penale şi internaţionale împotriva oligarhului Plahotniuc”, a declarat Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne.

Procuratura Generală susţine însă că a întreprins toate acţiunile ce se cuvin imediat ce în data de 3 iunie a recepţionat prin intermediul ministerului Justiţiei o primă scrisoare în acest sens trimisă sub clauza confidenţialităţii.

Într-un comunicat de presă al instituţiei se spune că a autorităţilor din Elveţia li s-a transmis a doua zi că Procuratura este gata să coopereze, ca ulterior, în 18 iunie, să fie recepţionată a doua scrisoare cu informaţii suplimentare.

Procuratura Generală susţine că a expediat neîntârziat informaţie Procuraturii Anticorupţie, între timp fiind autorizată ridicarea informaţiei bancare de la instituţiile financiare din Elveţia şi pregătită cererea de comisie rogatorie, la această etapă toate documentele fiind în proces de traducere.

Amintim că, la începutul lunii iulie, Andrei Năstase anunţa că autorităţile din Elveţia au deschis un dosar penal pe numele fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, însă Eduard Harunjen declara atunci că nu a primit niciun dosar pe numele acestuia. Şi astăzi, fostul procuror general a refuzat să comenteze situaţia.

Tot astăzi Andrei Năstase a anunţat că, în lipsa unor reacţii legale şi prompte din partea Procuraturii, a decis să demareze acţiunile necesare pentru elucidarea „dosarului zecilor de miliarde furate şi al laundromatului mafiei ruseşti prin băncile Republicii Moldova, dar şi pentru sancţionarea tuturor celor vinovaţi de interceptarea convorbirilor telefonice, urmărirea şi persecutarea persoanelor.

„Cazurile de mare corupţie vor fi prioritatea zero pentru grupele de lucru care vor fi coordonate de colegii mei şi vor lucra sub atenta mea coordonare. Celor care ştiu că au fost beneficiari direcţi sau executanţi ai acestei operaţiuni ilegale de proporţii istorice le spun că cel mai bun lucru pe care îl pot face este să colaboreze cu structurile care vor ancheta acest dosar. Plahotniuc nu mai are putere, epoca lui s-a încheiat. Îl vom aduce acasă! Nici el nu bănuieşte cât de curând se va întâmpla acest lucru!”, a declarat Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne.

Andrei Năstase a mai cerut intentarea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat de către fostul procuror general, ridicarea imunităţii parlamentare lui Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, dar şi anunţarea acestora - în căutare internaţională.

Comentarii