Ştiri

Sursa imaginii: sputnik.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

13 Aug. 2020 / 19:08

Agricultorii din mai multe raioane s-au pornit la Chişinău pentru a protesta

Mai mulţi agricultori din Căuşeni şi Ştefan Vodă au pornit în după-amiaza zilei spre Chişinău pentru a protesta, relatează Mesager.

Pe traseul de la intrarea în oraşul Ialoveni au fost verificate şi stopate unele tractoare, care aveau ataşate unelte agricole, cu care nu au dreptul să circule pe drumurile naţionale. Agricultorii spun că nu vor intra în Chişinău, iar punctul lor de întâlnire ar fi Gara de Sud. Potrivit lor, aceştia sunt din Leova, Hânceşti, Basarabeasca şi Cantemir.

Ei afirmă că banii pe care autorităţile sunt gata să-i plătească, şi anume peste o mie de lei pentru fiecare hectar de teren afectat de secetă, nu ar fi suficienţi. Producatorii cer subvenţii în valoare de trei mii de lei şi declararea stării de urgenţă în agricultură pentru zona de sud a ţării.

De cealaltă parte, autorităţile îi îndeamnă pe agricultori să facă diferenţa între promisiunile politice şi situaţia reală.

În context, prim-ministrul a efectuat o vizită în raionul Cahul, în cadrul căreia a fost examinată situaţia dificilă din agricultură cauzată de condiţiile climaterice nefavorabile. Totodată, el a comentat manifestaţia agricultorilor.

„Ne-am documentat şi evident nu am văzut niciun constructivism acolo, niciun argument nu este luat în consideraţie de ei. Vor să le dăm trei mii, şase mii la hectar. Este o persoană care a spus că indiferent, chiar dacă ne daţi aceste sume, noi ne pornim cu tractoarele. Înţeleg că dumnealui s-a pornit. I-am remarcat faptul că lucrează 1000 de ha. Anul trecut pe aceste hectare a achitat impozite totale de maximum 360 de mii, dar a primit subvenţii de la stat de circa 800 de mii. Şi anul acesta aprimit 300 de mii deja. Bineînţeles că statul vine cu subvenţionare pentru tehnică, dar atunci când asemnea agricultori care sunt de fapt politicieni, înţeleg că face parte din conducerea acestui partid, vin să blocheze traseele, să aducă incomodităţi altor cetăţeni... Noi nu acceptăm aceste instrumente, există căi legale de a protesta, de a se manifesta insatisfacţia sau indignarea, dar când e vorba despre un agent economic care primeşte din buget de trei ori mai mult decât contribuie, cred că aceasta este inacceptabil”, a spus Ion Chicu.

Comentarii