Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

28 Oct. 2020 / 19:05

Activitatea şcolilor auto, puternic afectată de pandemie

Şcolile auto au fost puternic afectate de pandemia COVID-19. În perioada stării de urgenţă, şcolile de şoferi au fost nevoite să-şi întrerupă activitatea, iar după ce şi-au reluat-o, acestea lucrează în regim special. Cursurile teoretice sunt ţinute online, iar la cursurile practice, atât cursantul, cât şi instructorul poartă mască, relatează Mesager.

Andrei Panfil, managerul unei şcoli auto din capitală, spune că din cauza pandemiei COVID-19 instituţia pe care o conduce şi-a schimbat radical activitatea.

„Ne conformăm acelor cerinţe care se înaintează de organele adminsitrative. Se dezinfectează mâinile, dezinfectăm maşinile, măsurăm temperatura, purtăm măşti. Avem în oficiu dezinfectant, dezinfectăm şi spălăm mâinile des”, a menţionat Andrei Panfil.

„Eu, de exemplu, măcar volanul şi mânerele după fiecare cursant mă străduiesc să dezinfectez, dar când termin lucrul mă străduiesc să fac ordine generală. Măştile - obligatoriu, dacă nu are elevul, am eu pentru elev”, a relatat Vasile Costrovăţ, instructor la o şcoală auto.

„Perioada aceasta de pandemie a fost de învăţătură şi de folos pentru noi în unele aspecte. Noi ne-am mobilizat, am căutat programe mai sofiscate. Am înscris alte platforme, am cumpărat chiar unele programe autorizate, ca să petrecem lecţiile eficient. Majoitatea cursanţilor au rămas mulţumiţi”, a spus Andrei Panfil, manager şcoală auto.

„Este foarte bine online, pentru că stau acasă cu bebeluşul şi să pot învăţ şi nu trebuie să pierd timpul pe drum. Pentru mine este mai bine aşa, e comod”, a spus Vera Mazăre, cursantă.

Şi la susţinerea examenului pentru permisul auto, la Departamentul de Calificare a Conducătorilor Auto sunt respectate măsurile de protecţie împotriva COVID-19.

„Intrarea în sediu e în mod obligatoriu cu verificarea termometriei, dezinfectarea mâinilor. Dezinfectant este în sala de examainare. Cel care intră, în fiecare vehicul este dezinfectant şi se dezinfectează suprafeţele de contact, se aerisesc vehiculele de examinare, respectiv cu purtarea obligatorie a măştilor”, a menţionat Vladimir Railean, şef direcţie documentare conducători auto.

Funcţionarul constată, totuşi, că metoda de studiere online a afectat într-o anumită măsură calitatea cunoştinţelor cursanţilor. Doar 50 la sută din candidaţi au promovat examenul auto din prima tentativă.

„Reevaluând procentul de susţinere a probei teoretice din prima tentativă, unde nu persistă influenţa factorului uman, avem o descreştere de susţinere a examenului la proba teoretică”, a mai spus Vladimir Railean.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Educaţie, în Republica Moldova sunt acreditate 102 şcoli auto.

 

Comentarii