Ştiri

Sursa imaginii: stopcoronavirus.chisinau.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

26 Ian. 2021 / 11:38

Academicianul Victor Cojocaru: COVID atacă nu doar plămânii, el atacă până la ultima celulă

Medicii sunt istoviţi şi epuizaţi, în timp ce secţiile de terapie intensivă din ţară în care se tratează pacienţii infectaţi cu virusul pandemic COVID-19 sunt pline. În aceste condiţii, academicianul Victor Cojocaru, şeful Secţiei terapie intensivă de la Spitalul Clinic Republican, face un apel repetat către populaţie să respecte măsurile impuse de autorităţi şi medici.

Potrivit profesorului Victor Cojocaru, 90% din pacienţii internaţi în secţia de terapie intensivă prezintă dereglări comportamentale - de la euforie, anxietate, până la comă.

„COVID-ul şi mai ales complicaţiile COVID-ului nu atacă simplist doar plămânii sau organele respiratorii, ci atacă până la ultima celulă”, a declarat academicianul Victor Cojocaru în cadrul emisiunii „CONCRET” de la Moldova 1.

Victor Cojocaru îndeamnă populaţia să respecte măsurile epidemiologice impuse de autorităţi şi recomandările parvenite de la medici. Potrivit lui, numărul de îmbolnăviri se menţine ridicat în ţara noastră inclusiv din cauza că unii cetăţeni nu cred în existenţa virusului, dar şi din cea a nerespectării măsurilor epidemiologice.

În context, şeful Secţiei terapie intensivă din cadrul Spitalului Republican, Victor Cojocaru, recomandă adresarea la medic de la primele simptome ale infecţiei de COVID-19. Potrivit lui, din cauza adresării tardive după ajutor, mulţi pacienţi ajung la terapia intensivă deja în stare gravă.

„Se tergiversează timpul de la îmbolnăvire până la adresarea la medic, de la începutul tratamentului, mai ales în condiţii de casă, şi agravarea care are loc, chiar şi pe fundalul terapiei din mai multe cauze, şi ulterior pacientul ajunge la terapia intensivă la a şaptea, a opta zi, când am pierdut vreo trei-patru zile de aur pentru a trata această maladie”, a declarat academicianul.

„La terapie intensivă noi trecem la o altă etapă. Noi nu tratăm COVID-ul, noi tratăm complicaţiile şi stările, consecinţele complicaţiilor - multiple disfuncţii de organe. La terapia intensivă deja pacientul vine cu diagnosticul de boală infecţioasă determinat. Noi ne ocupăm de monitorizarea şi diagnosticarea complicaţiilor severe şi ultrasevere”, a mai declarat academicianul Victor Cojocaru.

Menţionăm că, potrivit ultimelor informaţii prezentate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, bilanţul cazurilor de COVID-19 în ţara noastră a ajuns la 156.426. În total, în cadrul instituţiilor medico-sanitare spitaliceşti sunt internaţi 2.175 pacienţi confirmaţi cu infecţia COVID-19, dintre care 225 în stare extrem de gravă, 47 fiind conectaţi la aparate de respiraţie asistată. Până astăzi, 3.368 de pacienţi infectaţi cu noul tip de Coronavirus din ţara noastră au pierdut lupta pentru viaţă din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19.

Comentarii