Ştiri

Sursa imaginii: publika.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

19 Mai 2019 / 10:32

Mai multe reclamaţii privind publicitatea care afectează demnitatea femeii

Deşi publicitatea sexistă este interzisă prin lege, reţelele de socializare, Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii a recepţionat 12 sesizări. Oamenii, dar şi sindicaliştii, consideră că publicitatea sexistă denigrează, dar şi străzile încă abundă în panouri care promovează astfel de mesaje, relatează Mesager.

Preşedinta Organizaţiei de Femei al Sindicatelor din Moldova, Liuba Rotaru, susţine că astfel de imagini cu publicitate sexistă denigrează indirect imaginea femeii.

Una dintre plângerile examinate de către Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii raporta o companie auto care, pentru promovarea serviciilor de tractare, a inscripţionat pe capota unei maşini de evacuare un mesaj cu limbaj sexist. Altă contestaţie viza promoţia unui magazin vestimentar.

„Bărbatul fiind îmbrăcat la costum la patru ace, femeia fiind nudă şi cu ochii legaţi - Consiliul a considerat că această manieră de a prezenta femeia şi antidotul în care bărbatul este ok, iar femeia este goală, prezintă femeia într-o poziţie de inferioritate şi lezează demnitatea femeilor”, a declarat Carolina Bagrin, şefa Direcţiei protecţie împotriva discriminării.

Femeile consideră că astfel de mesaje le lezează demnitatea.

Sindicaliştii consideră că politicile  naţionale ar trebui să fie orientate şi mai mult spre promovarea egalităţii de gen.

„Noi vorbim despre discriminarea demnităţii femeii vădit. Este inacceptabil acest lucru, noi trebuie să promovăm femeile, să le ajutăm să scape de stereotipuri care există la noi în Moldova, să învăţăm femeia să se protejeze, se cunoască legislaţia, dar nu să o folosim ca un obiect”, a precizat Liuba Rotaru, preşedinta Organizaţiei de Femei a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

În primele luni ale anului, Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării a înregistrat 12 plângeri în care se invocă lezarea demnităţii umane. În cinci cauze au fost deja emise decizii de constatare, iar celelalte sunt în proces de examinare.

Comentarii