Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

15 Dec. 2019 / 15:18

33 de ani de la finalizarea construcţiei sarcofagului de la Cernobîl

În luna decembrie se împlinesc 33 de ani de la finalizarea construcţiei sarcofagului, care a îmbrăcat în beton armat reactorul numărul 4 avariat al staţiei atomo-electrice de la Cernobîl, stopând pătrunderea în atmosferă a radiaţiei ionizante. Cu această ocazie, Asociaţia Obştească „Uniunea Cernobîl din Moldova” a organizat o activitate, la care a participat şi ministrul Apărării Victor Gaiciuc, împreună cu un grup de militari ai Armatei Naţionale.

Oficialul a menţionat că avem obligaţia să ne îngrijim de veteranii şi familiile care au avut de suferit de pe urma tragediei.

Alături de sute de mii de eroi, la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl au participat şi peste 3 500 de cetăţeni ai Republicii Moldova, iar 560 de militari şi civili au decedat în urma acestui dezastru nuclear. Accidentul a avut loc în 26 aprilie 1986.

Asta după ce s-a produs o creştere necontrolată a presiunii reactorului, fapt care a declanşat o serie de explozii. Ca urmare, în atmosferă a fost aruncată o cantitate mare de substanţe radioactive. Peste 7 milioane de persoane au avut de suferit.

„Această zi este prilej de cinstire a oamenilor implicaţi în aceste lucrări, dar şi la lichidarea consecinţei catastrofei. Gândul meu se îndreaptă spre veteranii, care au dat dovadă de curaj în acele zile, riscându-şi viaţa pentru sănătatea altora, un merit pentru care au tot respectul nostru. Vă îndemn să fim alături de veterani şi familiile acestora care şi astăzi suportă consecinţele tragediei de la Cernobîl. Să le demonstrăm că nu sunt singuri în faţa provocărilor şi a greutăţilor vieţii. Ne închinăm în faţa lor pentru jertfire, curaj şi eroism”, a declarat ministrul Apărării, Victor Gaiciuc.

 

Comentarii