Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

30 Mai 2020 / 17:10

30 de pacienţi cu scleroză multiplă sunt înregistraţi anual în Moldova

În fiecare an în Moldova sunt înregistraţi câte 30 de pacienţi noi cu scleroză multiplă. Este cea mai răspândită cauză a dizabilităţii printre afecţiunile fără traume la pacienţii tineri din toată lumea. Dacă la timp nu este administrat tratamentul adecvat, atunci în mai putin de zece ani de la debutul bolii, 50 la sută dintre pacienţi devin invalizi. În fiecare an, pe 30 mai, este marcată Ziua Mondială a Sclerozei Multiple, atunci când peste 70 de ţări organizează diverse activităţi pentru a informa populaţia despre această boală, care, de la an la an, afectează tot mai multe persoane, relatează Mesager.

Natalia Mihailiuc suferă de scleroză multiplă. Ea spune că totul a început acum 13 ani, când într-o zi de weekend s-a trezut cu mâinile şi picioarele amorţite, nu a acordat atenţie simptomelor, iar peste cinci luni şi-a dat seama că nu este în stare să-şi folosească piciorul drept. Natalia a hotărât atunci să se adreseze specialiştilor de la Institutul de Neurologie şi Neurochirugie. În urma consultaţiilor, medicii i-au stabilit diagnosticul.

Potrivit medicilor, în primii zece ani de la diagnosticare, jumătate dintre pacienţi devin invalizi pentru că nu îşi administrează la timp tratamentul adecvat.   

„Cele mai frecvente simptiome sunt dereglări vizuale, poate fi dublarea obiectelor, dereglări de echilibru, ameţeli, instablitate la mers, cu cât mai mult se adaugă simptome, aceasta deja trebuie să fie o alarmă”, a declarat Olesea Odainic, şefa Secţiei Neurourgenţă.

Numărul moldovenilor care suferă de această boală este în creştere, dar s-a majorat şi rata de depistare în ultimul timp, spun medicii. Metoda modernă de diagosticare este rezonanţa magnetică.

Tratamentul pentru afecţiunea neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central, este asigurat în totalitate de stat.

„Pacienţii aceştia beneficiază de tratamente, internări periodice, şi la noi în instituţie, şi în alte instituţii din ţară”, susţine Grigore Zapuhlîh, director al Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie.

Datele oficiale arată că în Republica Moldova trăiesc aproximativ 1300 de bolnavi cu scleroză multiplă. La nivel mondial, numărul celor diagnosticaţi cu această boală depăşeşte 2,3 milioane. 

Comentarii