Ştiri

Sursa imaginii: observatorul.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

05 Iun. 2019 / 14:34

Universitatea Populară de Vară „Constantin Stere”, la a şasea ediţie

Pedagogi, bibliotecari, muzeografi şi elevi au participat la cea de-a şasea ediţie a Universităţii Populare de Vară „Constantin Stere”, unde au analizat istoria, literatura şi cultura naţională. Evenimentul s-a desfăşurat la Soroca şi s-a axat pe Centenarul Marii Unirii, relatează Moldova 1.

„Este consacrată recunoaşterii internaţionale a actului de la 27 martie 1918 a reunirii Basarabiei cu patria mamă România. Avem o sesiune şi o dezbatere pe marginea volumelor Sfatul Ţării, cu fascismul şi comunismul - două ideologii, aceeaşi teroare. Sunt participanţi şi ne bucură că sala este plină, au venit profesori de limbă şi literatură, de istorie din tot ţinutul Sorocii, au venit tineri, elevi de liceu şi studenţi”, a declarat Valeriu Matei, rectorul Universităţii Populare de Vară „Constantin Stere”.

„Şi din ţinutul Soroca am avut câţiva reprezentanţi foarte importanţi, printre care Gheorghe Năstase de la Hristici, el a fost delegat la Conferinţa de Pace din partea tinerilor, cel mai tânăr membru al sfatului ţării, un prieten foarte apropiat a lui Constantin Stere şi Ion Codreanu de la Ştefăneşti, care a reprezentat ţăranii la Conferinţa de Pace de la Paris”, a menţionat Ana Bejan, preşedinta Fundaţiei „Grigore Vieru”.

La lucrările universităţii au participat şi doi scriitori din promoţia anilor 1970, Iulian Filip şi Claudia Partole.

Universitatea Populară de Vară „Constantin Stere” a fost înfiinţată după modelul Universităţii Populare de Vară „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte şi funcţionează ca formă de învăţământ popular.

Comentarii