Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Regional

10 Apr. 2021 / 14:54

Un cuplu din Căzăneşti revenit din străinătate a pus pe roate o afacere de suflet

După 10 ani munciţi în străinătate, s-au întors acasă şi au deschis propria afacere de suflet. Vorbim despre soţii Eugenia şi Andrian Muradov, din satul Căzăneşti, raionul Teleneşti, care cu forţele proprii au construit cinci sere în grădina casei şi acum se pot bucura de o varietate de specii de roşii, castraveţi, ardei, dar şi de o diversitate mare de flori. În acest an, temperaturile scăzute pe timp de noapte le stopează activitatea, însă gospodarii spun că nu se vor opri din muncă, deoarece sunt obişnuiţi cu greutăţile pe care le înfruntă de fiecare dată, relatează Moldova 1.


Eugenia şi Andrian Muradov, din satul Căzăneşti, raionul Teleneşti, spun că deşi întâmpină diferite greutăţi, nu se lasă învinşi, iar rezultatul muncii lor le dă putere şi încredere în propriile forţe. Soţii Muradov spun că şi-au deschis afacerea din banii agonisiţi peste hotare, dar au luat şi credite de la bancă.

„Am început cu roşiile şi castraveţii, după care am început cu florile. Iniţial florile nu erau pentru vânzare, dar am văzut că sunt deja prea multe şi o parte le-am comercializat. Începutul a fost de bun augur şi ne-am gândit de ce să nu pornim o afacere în acest domeniu”, povesteşte antreprenoarea Eugenia Muradov.

Legumele crescute de agricultori provin din seminţe importate din străinătate.

„Seminţele sunt aduse de peste hotare. Sora îmi face transferul de seminţe prin poştă. Acolo am găsit o companie foarte serioasă şi îmi place cum sunt culorile, cum cresc, că sunt sănătoase, un hibrid foarte bun. Folosim numai substrat cumpărat pentru că pământul adus de undeva poate avea vreo boală, poate să cu viermi şi pe urmă avem probleme”, menţionează Eugenia Muradov.

Cei doi agricultori sunt captivaţi de activitatea pe care o au şi nu-şi mai imaginează o zi trăită fără munca în sere.

„Lipsă de clienţi nu ducem. Anul trecut, din cauza pandemiei, ne-am speriat foarte tare. Ne-am gândit ce să facem dacă este închisă piaţa, ne-am speriat şi am început să facem vânzări pe reţele de socializare. Am făcut livrări prin tot raionul şi oamenii au fost mulţumiţi. Nu ne-am aşteptat la un asemenea succes”, recunoaşte antreprenoarea. 

De la începutul lunii ianuarie până în prezent, pentru încălzirea serelor, soţii Eugenia şi Andrian Muradov au utilizat 20 de metri cubi de lemne şi o tonă de cărbuni.

Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova

Comentarii