Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

28 Feb. 2021 / 12:30

Spitalul Raional din Călăraşi dispune de un sistem de încălzire ecologic

Economii de mii de lei la facturile pentru energie electrică şi căldură. De câţiva ani, Spitalul Raional Călăraşi se bucură de un sistem de încălzire ecologic. Astfel, cele 40 de panouri solare încălzesc zilnic aproximativ patru tone de apă, volum care le asigură atât pacienţilor, cât şi angajaţilor instituţiei medicale confort şi condiţii de igienă. Proiectul a fost realizat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei şi a costat peste opt milioane de lei, relatează Moldova 1.

Administraţia instituţiei susţine că din banii economisiţi la factura pentru căldură, energie şi încălzirea apei au fost cumpărate mai multe utilaje medicale. De asemenea, datorită panourilor solare, confortul termic în instituţie este menţinut tot anul.

„Pacienţii au un confort termic în unele cazuri mai bun decât acasă, fiind asigurat fiecare salon din instituţie cu apă caldă, bloc sanitar, duş. Livrarea agentului termic începe prin septembrie şi este întreruptă aproape în mai, adică tot timpul în instituţie este cald şi bine”, susţine Ion Veveriţă, vicedirector al Spitalului raional Călăraşi.

Totodată, bateriile solare instalate pe acoperişul instituţiei medicale încălzesc apa care va curge prin robinete la orice oră, indiferent de anotimp.

„Panourile solare sunt preconizate pentru apă caldă menajeră. Ele sunt 40 la număr, câte doi kilowaţi, 80 de kilowaţi în total pentru apa caldă menajeră, ceea ce ne îndestulează necesităţile spitalului”, afirmă Veaceslav Coşcodan, inginer la Spitalul raional Călăraşi.

Instalaţiile sunt curăţate ocazional şi verificate cu regularitate de către inginer.

„În punctul termic principal al spitalului, a clădirii spitalului, în partea stângă avem sistemele de încălzire pentru încăperile spitalului, iar în partea dreaptă avem rezervoarele de apă caldă menajeră pentru consumatorii din spital. Totul este automatizat”, mai spune inginerul.

Tot în cadrul acestui proiect a fost renovată cazangeria şi au fost instalate câteva cazane pe biomasă.

„Aici au fost cele mai mari investiţii, trei cazane a câte 780 de kilowaţi, plus pompele de circulaţie, plus aparatele de protecţie, panourile de comandă”, menţionează Veaceslav Coşcodan.

Sistemul solar de preparare a apei calde menajere contribuie şi la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Potrivit autorităţilor locale, pe parcursul mai multor ani, oraşul Călăraşi se bucură de o cooperare strânsă cu Germania.

„Cu finanţarea GIZ-ului s-a făcut reconstrucţia cazangeriei, s-au montat colectoare solare. Acestea au micşorat cheltuielile de întreţinere a spitalului pe perioada rece a anului. Şi pe perioada de vară se face economie la agentul termic. Deci, această investiţie se cifrează la peste 8,5 milioane lei”, remarcă Ion Olari, primarul oraşului Călăraşi.

De serviciile Spitalului Raional Călăraşi beneficiază anual peste nouă mii de pacienţi.

Comentarii