Ştiri

Sursa imaginii: noi.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

26 Mar. 2019 / 09:45

Sortarea deşeurilor devine posibilă şi la sate graţie unui proiect al UE

Sortarea deşeurilor devine posibilă şi la sate. Timp de 14 luni, în comuna Sărata Veche din raionul Făleşti, dar şi în localitatea Noua Suliţă, din regiunea Cernăuţi, Ucraina, a fost implementat Proiectul transfrontalier „Pas cu pas spre colectarea separată a deşeurilor solide”, co-finanţat de Uniunea Europeana. Primarii din cele două localităţi sunt încântaţi de rezultatele acestui proiect, pentru că oamenii au învăţat astfel să contribuie la păstrarea curăţeniei, relatează Mesager.

Proiectul a prevăzut asigurarea celor două localităţi cu peste 2500 de pubele si peste 6000 de saci pentru colectarea deşeurilor.

„Locuitorii au primit pubele, au primit saci, am făcut multe investigaţii, mese rotunde, am organizat activităţi interesante cu copii din scoli, din grădiniţe care sperăm ca vor duce la formarea conştiinţei ecologice şi vor ajuta la rezolvarea problemelor ce ţin de colectarea deşeurilor”, a menţionat Maria Nikorych, primăriţa localităţii Noua Suliţă din Ucraina

„Am convenit ca fiecare cetăţean în gospodăria sa să îşi adune deşeurile selectiv, hârtia aparte, sticla aparte, plastic aparte şi deşeul menajer aparte. Comuna Sărata Veche beneficiază de 750 de tomberoane care le-am repartizat la gospodăriile din localitate, plus la aceea avem saci care le distribuim la cetăţeni să colecteze plasticul, sticla şi hârtia în aceşti saci ca ulterior să-i colectăm separat”, a spus Galis Maria, primăriţa localităţii Sărata Veche din raionul Făleşti.

Localnicii din Sărata Galbenă spun că au primit această iniţiativă cu mult entuziasm.

„La mine în familie, mai am trei copii, deja îi deprind pe fiecare, ei deja ştiu sacul unde se pune plasticul, sacul unde se pune sticla. Avem locuri speciale unde le depozităm şi celălalt gunoi îl punem în tomberon”, spun oamenii, beneficiari ai proiectului.

Oamenii de la sate spun că ar fi bucuroşi dacă un astfel de proiect ar fi implementat şi în localităţile lor.

„La noi în sat, în Lozova, raionul Străşeni, gunoiul se aruncă peste tot, se aruncă şi în râpă, şi pe drum, şi cred că ar fi binevenit acolo să mai strângă cineva, să nu umble, să nu calce în sticle”. „Sunt din Taraclia de la sud şi personal sunt pentru reciclarea deşeurilor, din motiv că sunt copii sunt, gunoi trebuie mereu separat, îi secolul XXI, trebuie să mergem în pas cu ţările din uniunea europeană”. „Eu nu am auzit de aşa ceva, da cred că e bine, că masa plastică să o punem separat , cartonul la hârtie. Ia uitaţi-vă prin împrejur, vedeţi sacoşe pe jos? Lumea trebuie învăţată, aşa ca la Europa să fie”.

În prezent, proiectul din Sărata Veche este unic în ţară, dar se planifică extinderea lui în mai multe localităţi.

„El trebuie niţel adaptat la situaţia din localităţile Republicii Moldova, adică depinde de aşezarea geografică, deci, infrastructura care există, cum sunt străzile şi aşa mai departe, dar, în principiu, el poate fi extins în orice localitate din Republica Moldova”, a menţionat Victor Cotruţă, expert în cadrul proiectului.

Proiectul a implicat costuri de aproximativ 300 mii de euro, dintre care cea mai mare parte a provenit din fonduri europene.

Comentarii