Ştiri

Sursa imaginii: long.altapress.ru

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

23 Ian. 2020 / 18:34

Risc de prăbuşire pentru zeci de case din Cazaclia

Hăul se extinde şi creează risc de prăbuşire pentru zeci de case din Cazaclia, Autonomia Găgăuză, din cauza unei râpe. Pericolul urma să fie eliminat printr-un proiect finanţat de Fondul Ecologic, însă lucrările planificate iniţial, pentru trei ani, nu au fost finalizate nici până în prezent. În timp ce autorităţile locale dau vina pe lipsa transferurilor din Fondul Ecologic Naţional, autorităţile de la Chişinău dau asigurări că datorii nu sunt, relatează Moldova 1.

Locuitorii din Cazaclia spun că se tem pentru viaţa lor şi a oamenilor care circulă pe drumul din preajmă.

„Locuim aici de 40 de ani, râpa era, dar nu ne deranja. În ultimii ani groapa a ajuns la un metru şi jumătate de carosabil, are o adâncime de zece metri”. „Dacă plouă, apa iarăşi se adună. Îmi îneacă gospodăria din toate părţile”, spun localnicii.

Autorităţile locale dau vina pe lipsa transferurilor din Fondul Ecologic Naţional.

„Noi ne-am achitat contribuţia. Proiectul a început în 2018, era preconizat să fie încheiat în opt luni, însă nu au fost efectuate transferurile din luna martie. Lucrările au fost suspendate pe timp de iarnă. Am decis să facem şi unele modificări la proiect, astfel încât tăvile de evacuare a apelor să fie îndreptate spre terenurile agricole”, susţine Anatolii Uzun, primarul din Cazaclia.  

„În 2018 plăţile au fost făcute cu întârziere de patru luni. Aceeaşi istorie s-a repetat în 2019. În această perioadă ploile au spălat o parte din munca noastră. Am prelungit contractul până în august 2020”, a spus Nadejda Caba, administratoare la compania contractată.

De altă parte, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului susţine că până în prezent din Fondul Ecologic a fost transferată jumătate din sumă, în două tranşe, în conformitate cu actele de îndeplinire a lucrărilor.  

„Prima tranşă de bani a fost transferată în decembrie 2018, fiind transferaţi 448 de mii de lei, o a doua tranşă în luna octombrie 2019. Astfel au fost transferaţi 363 de mii de lei, având la bază procesul de executare a lucrărilor”, a declarat Ecaterina Staci-Grigorean, purtătoare de cuvânt la Ministerul Agriculturii.

Costul total al proiectului depăşeşte 1 milion şi 600 de mii de lei.

 

Comentarii