Ştiri

Sursa imaginii: protv.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

11 Feb. 2019 / 13:40

Reprezentanţi din mai multe localităţi au învăţat metoda de organizare comunitară

Reprezentanţi ai mai multor localităţi din centrul şi sudul republicii au venit la Cahul pentru a învăţa metoda de organizare comunitară. Atelierul de formare a fost organizat de către Centrul Contact Cahul, în cadrul proiectului „Participare la guvernare locală prin juriile cetăţeneşti, finanţat de Fundaţia Soros Moldova prin Departamentul Buna Guvernare, relatează Radio Moldova Actualităţi.

După mulţi ani de muncă peste hotare republicii, Alina Perju a revenit în satul de baştină Cociulia, raionul Cantemir. Vrea împreună cu alţi cetăţeni activi să pună umărul la îmbunătăţirea actului  de guvernare locală. Pentru a reuşi are nevoie de cunoştinţe şi abilităţi. Atelierul de formare este punctul de plecare în realizarea acestui deziderat.  

Regulile şi elementele organizării comunitare, participanţii la atelierul de formare le-au aflat de la experţi naţionali şi internaţionali. Vera Ţurcanu-Spătari reprezintă Centrul de resurse pentru participare publică din Bucureşti, care promovează metoda organizării comunitare deja de zece ani.

Atelierul de formare a durat trei zile, pe parcursul cărora reprezentanţii mai multor comunităţi au învăţat ce este organizarea comunitară, care sunt regulile de bază ale acestui proces şi cum să formeze un grup comunitar care să se implice în procesul decizional în soluţionarea problemelor locale.

În cadrul proiectului sunt instruiţi 25 de organizatori comunitari. În patru localităţi din sudul ţării vor fi constituite jurii cetăţeneşti locale care vor contribui la sporirea gradului de  participare civică a cetăţenilor.

Comentarii