Ştiri

Sursa imaginii: agrobiznes.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

12 Aug. 2020 / 15:22

Producătorii agricoli din Hînceşti cer demisia ministrului Agriculturii

Agricultorii din raionul Hînceşti au ieşi astăzi din nou la protest. Nemulţumiţi de declaraţiile ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, făcute în dimineaţa zilei, fermierii cer demisia lui Ion Perju şi ajutor din partea statului pentru a compensa pierderile suferite din cauza secetei. Ministrul Agriculturii nu a venit deocamdată cu o reacţie.

Agricultorii au blocat drumurile ce duc spre Hînceşti, Leova şi Căuşeni, manifestându-şi astfel nemulţumirea faţă de declaraţiile făcute de ministrul Ion Perju după întrevederea de ieri.

„Am discutat undeva o oră cu dumnealui. Am solicitat să se implice în rezolvarea problemelor pe care i le-am prezentat. Astăzi avem o informaţie că el a fost audiat la ora 9:00 de către comisia care s-a format din toate fracţiunile parlamentare. În loc de soluţii, a vorbit despre economia tenebră în agricultură şi că protestele sunt în mare parte politice şi că la ele participă unele persoane în stare de ebrietate”, a declarat unul dintre protestatari.

„Îi mulţumim frumos. Demisia!”, au scandat agricultorii ieşiţi la protest.

„Vrem ca grupul de lucru să vină la faţa locului să se documenteze, să vadă care este situaţia. Ei trebuie să hotărască să dea ajutor la oameni”, a spus unul dintre agricultori.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, nu a comentat deocamdată revendicarea fermierilor din Hînceşti care îi solicită demisia. Astăzi, însă Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a difuzat un comunicat de presă în care informează despre vizita lui Ion Perju în teritoriu şi întâlnirea sa cu producătorii agricoli ieşiţi la proteste.

„Pentru a susţine agricultorii în condiţiile dificile din perioada curentă, Guvernul a alocat 300 de milioane de lei. Din suma totală, 100 de milioane sunt alocate din Fondul de subvenţionare a agriculturii. AIPA recepţionează cererile şi dosarul de solicitare a subvenţiilor. Alte 100 mln sunt din Fondul de Intervenţie al Guvernului, iar în toamnă vor fi alocate alte 100 milioane. Pentru un hectar reînsămânţat în toamnă, Guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru un hectar semănat cu grâu, afectat în proporţie mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiţă – 1400 lei. Suntem în discuţii cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica noi surse financiare de suport pentru sectorul agricol”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Potrivit Mesager, premierul Ion Chicu a declarat în şedinţa de Guvern că înţelege problemele cu care se confruntă fermierii, însă nu va tolera şantajul din partea protestatarilor.

„Unele proteste ale agricultorilor, care au avut de suferit în urma secetei, proteste care se materializează prin blocarea drumurilor, traseelor naţionale. Stimaţi agricultori, vreau să vă anunţ că Guvernul vine cu suport, dar nu va tolera şantajul. Agricultorii vor primi suport, dar în niciun caz reprezentanţii acestei ramuri economice nu pot crea dificultăţi, impedimente altor cetăţeni”, a declarat Ion Chicu.

Amintim că marţi mai mulţi agricultori au protestat solicitând sprijinul autorităţilor pentru a face faţă situaţiei în care s-au pomenit, agricultura fiind puternic compromisă de secetă.

Comentarii