Ştiri

Sursa imaginii: bensan.ro

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

09 Sep. 2019 / 16:38

Preţul de achiziţie a prunelor este scăzut, afirmă pomicultorii

Deşi recolta de prune din acest an este una bogata, agricultorii se plâng că preţul de achiziţie este unul destul de mic, dar şi cererea este, la fel, scăzută. Pentru a evita pierderile, unii dintre ei au decis să păstreze prunele în depozitele frigorifice, în aşteptarea unor oferte mai bune. În context, Ministerul Agriculturii îndeamnă producătorii agricoli care deţin spaţii frigorifice să le exploateze la maximum prin depozitarea fructelor până la preţuri mai bune, dar şi să caute activ noi pieţe de desfacere, relatează Mesager.

În livada de prune din satul Ocolina, raionul Soroca, care se întinde pe o suprafaţă de două hectare, copacii sunt doldora de fructe coapte şi dulci, iar livădarii le culeg cu migală după tehnologii specifice.

„Le culegem după o tehnologie specială să arate frumos să se păstreze. Oleacă e bătută de piatră, dar merge. Iată aşa cu codiţă să fie, să ajungă întregi, să nu fie fărâmate”. „Trebuie de o ales, trebuie multă muncă, tare multă şi preţul e mic, o iau la suc cu 1 leu si 50 de bani per kilogram”, spun pomicultorii.

Producătoarea Svetlana Albu spune că deocamdată prunele ajung doar în frigider, deoarece preţul oferit în prezent e foarte mic.

„Până ce nu este niciun preţ noi suntem în stare s-o depozitam avem frigider propriu. Mai târziu speram că va fi preţ se va porni piaţa de desfacere de la Rusia şi o vom putea realiza la un preţ bun, se înţelege ne doare şi sufletul şi inima pentru aşa producţie frumoasă şi să o dăm cu trei copeici nu ne iese”, a spus Svetlana Albu, producător agricol.

În acelaşi timp experţii în domeniu îndeamnă producătorii să fie mai îndrăzneţi în accesarea noilor pieţe de desfacere. De asemenea, să mizeze nu doar pe vânzarea fructelor proaspete, dar să înceapă activităţi de procesare, pentru obţinerea valorii adăugate.

„În condiţiile când producţia de prune este mare, o soluţie pentru agricultori ca să aibă nişte preţuri juste este accesarea pieţelor externe de desfacere, în al doilea rând, avem mai multe elemente de infrastructură post recoltare care pot fi utilizate pentru păstrarea producţiei şi comercializarea. Eu nu cred că pentru agricultori trebuie sa fie o sperietoare recoltă mare mai mult ca atât recolta mare dă o posibilitate cu mult mai mare de a produce si a comercializa produse de valoare”, a spus Viorel Chivriga, expert.

De la începutul perioadei de recoltare, au fost exportate peste 22 de mii de tone de prune, preponderent în Federaţia Rusă. Potrivit producătorilor agricoli, anul trecut, din lipsa pieţelor de desfacere, sute de tone de prune au rămas pe copaci.

În total, au fost exportate peste 53 de mii de tone de prune.

Comentarii