Ştiri

Sursa imaginii: casa-gradina.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

08 Sep. 2019 / 19:47

Pregătirile pentru iarnă sunt în toi

Sezonul pregătirilor pentru iarnă este în toi, iar cămările se umplu pe zi ce trece de bunătăţi - de la dulceaţă şi compoturi, până la zarzavaturi şi murături. Gospodinele din satul Şeptelici (Soroca) se întrec la pregătit conserve. Unele păstrează metodele tradiţionale de preparare preluate de la părinţi, altele adaugă o notă de modernism, relatează Mesager.

An de an, beciurile şi cămările gospodinelor din satul Şeptelici se umplu cu tot felul de bunătăţi: zacusca, bulionul şi zarzavaturile sunt nelipsite de pe rafturile care în septembrie deja devin arhipline.  

„Noi pregătim tocană de la bunei lăsată, multe gospodine în ziua de astăzi o pregătesc şi e foarte gustoasă. Tăiem vânăta, ceapa, roşiile, putem să le tăiem, putem să le dăm prin maşina de tocat, ardeiul. În vremea postului mai mult se mănâncă, dar aşa mai mult carne se foloseşte”, spune Aliona Rotari.

„Pregătesc sos de roşii cu ardei iute. Aceasta este o mâncare foarte delicioasă, la noi în familie foarte mult se întrebuinţează, la orice mâncare se poate de întrebuinţat”, afirmă Aurica Macovei.  

Mătuşa Tamara Vovc a deprins acest obicei încă din copilărie. Acum are grijă să facă cât mai multe bunătăţi pentru a-i bucura cu produse de casă şi pe copiii stabiliţi la oraş.

Şi gospodarii se implică activ în pregătirile pentru iarnă, în special atunci când vine vorba de facerea vinului.

„Anul împrejur, avem totdeauna vin, şi pentru copiii noştri, şi pentru musafirii care vin, şi pentru noi chiar dacă ni-i poftă”, a spus Ion Radiaciuc.  

Gospodinele din Şeptelici pregătesc în fiecare an aproape trei sute de borcane de conserve pentru iarnă.

Comentarii