Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com:Irina Vlah

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

15 Ian. 2020 / 18:43

Peter Michalko: Vom continua să oferim sprijin pentru Autonomia Găgăuză

Autonomia Găgăuză va beneficia în continuare de asistenţă financiară din partea Uniunii Europene (UE). Asigurări în acest sens au fost date astăzi de ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko, la Comrat, acolo unde a avut mai multe întrevederi cu conducerea autonomiei, a vizitat Centrul de informare turistică, Universitatea şi mai multe întreprinderi care se dezvoltă cu sprijin european. Başcanul Irina Vlah s-a arătat recunoscătoare, menţionând că locuitorii regiunii deja simt schimbările în bine, relatează Mesager.

„Ne bucurăm că împreună am reuşit să implementăm multiple proiecte, care au dat posibilitate localităţilor din regiune să realizeze proiecte prioritare pentru oameni. Vom continua să vă oferim sprijinul nostru la diferite niveluri, astfel încât oamenii să poată simţi beneficiile practice şi îmbunătăţirea vieţii lor”, a declarat ambasadorul Peter Michalko.  

„În special, din 2016, UE a fost foarte activă pe teritoriul autonomiei: dezvoltarea infrastructurii în fiecare localitate, sprijin pentru mass-media, a sectorului neguvernamental, programe pentru tineri. Locuitorii regiunii au simţit deja schimbările în bine. Datorită acestor programe, creăm locuri de muncă, există sprijin pentru întreprinderile mici”, a specificat Irina Vlah.

„Principalul lucru este că aceste proiecte sunt deschise şi le permit tinerilor noştri să participe la ele. Pentru că ei trebuie să rămână acasă şi să îşi găsească de lucru, să dezvoltăm împreună autonomia, ţara în întregime. Proiecte sunt multe, este important ca acestea să fie implementate în primul rând în mediul rural, deoarece primăriile din sate nu sunt în stare de unele singure să dezvolte proiecte de infrastructură”, a spus Vladimir Cîssa, preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei.  

Numai prin programul SARD, în Autonomia Găgăuză şi în raionul Taraclia în perioada anilor 2016-2018 au fost implementate proiecte în valoare totală de 6,5 milioane de euro. Cu asistenţa UE, 63 de antreprenori au dezvoltat afaceri, generînd peste 180 de locuri de muncă, iar pe piaţa locală au apărut noi servicii şi produse de calitate. În prezent în regiune este implementat un alt program european - Sprijin pentru autorităţile locale din UTA Găgăuzia, cu un buget de 500 de mii de euro.

Comentarii