Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

07 Iun. 2019 / 08:09

Patru candidaţi vor lupta pentru fotoliul de başcan al Găgăuziei

Patru concurenţi, înscrişi în cursa electorală, vor lupta pentru funcţia de başcan al UTA Găgăuziei. Este vorba despre Irina Vlah, Serghei Cimpoieş, Ivan Burduji şi Dmitri Manol. Joi, 6 iunie, a fost ultima zi de examinare a dosarelor înaintate de către pretendenţi către Comisia Electorală din Găgăuzia, transmite IPN.

Solicitat de IPN, preşedintele Comisiei, Ivan Comur, a declarat că dosarul ultimului pretendent, Vasili Aladov, a fost respinsă de către Comisia Electorală în şedinţa desfăşurată astăzi. Şi aceasta pentru că în listele de subscripţie au fost identificate mai multe nereguli. Nu s-a respectat condiţia de valabilitate a 1500 de semnături, au fost identificate semnături care se repetă, semnături contrafăcute, nereguli privind identitatea persoanelor semnatare şi locul de trai al acestora.

Anterior au fost eliberate liste de subscripţie şi pentru alţi doi pretendenţi, Elena Novac şi Mihail Vlah. Elena Novac a anunţat că se retrage şi a returnat listele Comisiei. Mihail Vlah a anunţat, de asemenea, că se retrage, însă la această etapă nu a întors listele de subscripţie, lucru care este obligatoriu.

Ivan Comur susţine că potrivit legislaţiei electorale, campania electorală pentru candidat începe din momentul în care acesta este înregistrat în cursă şi se încheie cu o zi înainte de alegeri.

Alegerile başcanului urmau să aibă loc pe 19 mai, însă printr-o decizie a Adunării Populare din Găgăuzia au fost transferate pentru data de 30 iunie.

Comentarii