Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Regional

26 Iun. 2019 / 18:45

Patru candidaţi înscrişi în lupta pentru fotoliu de başcan al autonomiei Găgăuze

Lupta pentru fotoliul de başcan al autonomiei Găgăuze, din data de 30 iunie, se va da cel mai probabil între patru candidaţi. Este vorba de Irina Vlah, Serghei Cimpoieş, Ivan Burgudji şi Dmitrii Manol. Deocamdată rămâne incerta participarea în cursa electorala a lui Vasilii Aladov, a cărui cerere a fost de doua ori respinsă de CEC-ul din autonomie, relatează Mesager.

Înregistrarea candidaţilor pentru funcţia de başcan al autonomiei Găgăuze s-a încheiat în 30 mai. CEC din UTA Găgăuzia a înregistrat 4 candidaţi.

„Cei 4 candidaţi vor fi incluşi în buletinul de vot în ordinea înregistrării lor. Prima pe lista va fi Irina Vlah, al doilea - Serghei Cimpoieş, al treilea- Ivan Burgudji, şi al 4-lea - Dmitrii Manol”, preşedintele CEC, UTA Găgăuzia.

Comisia Electorală Centrală din regiune a refuzat înregistrarea unui candidat din cauza neregulilor depistate in procesul de colectare a semnăturilor.

„CEC-ul i-a refuzat înregistrarea lui Vasilii Alahov, deoarece el nu a prezentat numărul necesar de semnături, a avut mai puţin de 1500. El a contestat decizia la Curtea de Apel Comrat, care a anulat decizia CEC, considerând-o insuficient de motivată. Astfel după examinarea repetata, înregistrarea lui Alahov în cursa electorală a fost refuzată din nou. Şi aceasta decizie a fost atacată în instanţă”, a declarat preşedintele CWEC UTA Găgăuzia, Ivan Comur.

Pentru scrutinul din UTA Găgăuzia, vor fi tipărite 107499 de buletine de vot, inclusiv peste 100 de mii în limba rusă, mai mult de 2700 în limba de stat şi 3100 în limba găgăuză. Toate circumscripţiile şi birourile electorale lucrează in prezent pentru pregătirea desfăşurării scrutinului. Între timp, alegatorii sunt în aşteptarea programelor electorale ale candidaţilor.

„Candidaţii trebuie să-şi prezinte programele ca noi să cunoaştem ce pot face ei bun pentru oameni”, „Trebuie să ieşim la votare şi să votam. Este dreptul nostru”, „Eu nu voi merge sa votez pentru ca nu cred ca am pentru cine, deoarece de fiecare data, votam iar până la urmă nimeni nu ne ajută”, au declarat oamenii.

Pentru alegerile din 30 iunie, CEC-ul din autonomie a acreditat peste 70 de observatori din partea organizaţiilor neguvernamentale, iar alţi 47 de observatori internaţionalii au fost acreditaţi de CEC-ul de la Chişinău. În listele electorale sunt incluşi 106435 de alegători.

 

Comentarii