Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

22 Iun. 2019 / 19:02

Omagiu eroilor care îşi dorm somnul de veci în cimitirul de la Ţiganca

Mai mulţi unionişti şi cetăţeni ai României au participat la o ceremonie de comemorare a soldaţilor români care şi-au pierdut viaţa în cel de-Al Doilea Război Mondial şi care au luptat pentru eliberarea de sovietici a Basarabiei şi a Bucovinei de Nord. Evenimentul a avut loc la Cimitirul Românesc de Onoare „Ţiganca” din raionul Cantemir şi a fost organizat de către Platforma Unionistă Acţiunea 2012, Institutul „Fraţii Golescu” şi Asociaţia „Unirea-ODIP", relatează Mesager.

Oamenii au venit să-i cinstească pe eroii care au luptat pentru reîntregirea ţării. Aceştia au cântat cântece patriotice şi au purtat tricolorul în semn de recunoştinţă.

„Acum 78 de ani bunicii noştri au luptat pentru meleagurile noastre, pentru meleagurile pe care le vrem acasă, nu pentru noi românii rămaşi din Moldova de Vest, ci pentru cei care încă mai simţiţi româneşte şi încă vă mai bate inima tricoloră”, a spus Valentin Vasile, coordonator al Platformei Unioniste Acţiunea 2012”.

Ceremonia a început cu o slujbă de pomenire.

„Aici s-a înfiinţat cel mai mare cimitir al eroilor români. La momentul de faţă în acest cimitir se odihnesc 1101 eroi şi prin bună-voinţa Institutului „Fraţii Golescu” din România este deja al doilea an în care pe această dată ne adunăm pentru a comemora lupta şi jertfa pe care ostaşii români au dat-o pe aceste locuri”, a menţionat Daniel Andrian, ieromonahul Mănăstirii „Eroii Neamului” din Ţiganca.   

„Cei care au fost martorii acestor lupte spuneau că Prutul era plin de sânge, era apa roşie şi nu este corect, nici creştineşte, nici omeneşte ca să uităm acele perioade straşnice şi noi astăzi am venit aici pentru comemorarea acestor eroi”, a declarat Olga Pac, primarul din Vişniovca.

În bătălia din 22 iunie 1941 peste 10.000 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa sau au fost daţi dispăruţi. Peste 1000 de eroi ai neamului dorm somnul de veci în Cimitirul de la Ţiganca, relatează Radio Moldova Actualităţi. Abia din vara anului 2006, când a fost restabilit cimitirul, copii ai militarilor români, decedaţi în bătălia de pe capul de pod Ţiganca, vin să se închine la mormintele taţilor lor.

Comentarii