Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

25 Feb. 2021 / 12:59

Muzeul de Istorie şi Etnografie din Călăraşi a fost iluminat arhitectural

Una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Călăraşiului poate fi admirată în toată splendoarea sa, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraş a fost iluminat arhitectural, iar astfel, odată cu lăsarea serii, edificiul strălucit de 24 de proiectoare LED va putea găzdui evenimente cultural-artistice pentru toţi iubitorii de artă, frumos şi istorie. Lucrările au costat 145 de mii de lei şi au fost realizate în cadrului proiectului finanţat de Uniunea Europeană „Eficientizarea iluminatului public în oraşul Călăraşi - Licurici în inima codrilor", transmite Moldova 1.

Primăria oraşului Călăraşi a avut posibilitate să acceseze fonduri europene, datorită statutului de semnatar în cadrul Convenţiei europeane a primarilor pentru climă şi energie.

„Componenta de proiect include lucrări de infrastrucură, ceea ce s-a văzut deja, unele lucrări de iplementare a iluminatului public stradal, componenta de iluminat arhitectural nouă cu tehnologii moderne în domeniul eficinţă energetică. Cealaltă parte se oferă la un program soft de activităţi, ceea ce presupune sensibilizarea cetăţenilor pe subiectul consumului eficient de energie electrică”, a menţionat Cristina Smolenschi, coordonator proiect.

În partea artistică a proiectului au fost implicaţi şi elevii de la Şcoala de Arte „George Enescu” din Călăraşi, care au redat prin pictură conceptul de energie. Cele mai bune lucrări au fost publicate într-o broşură.

„Au participat peste 20 de copii. Copiii au fost motivaţi, selectaţi şi pregătiţi de cadrele didactice din compatimentul artei vizuale cu un mic mesaj, cu tot ce ţine de energie şi de eficientizarea energiei din jurul nostru”, a spus Zinaida Sturza, director adjunct, Şcoala de Arte din Călăraşi.

Autorităţile locale speră că astfel vor atrage mai mulţi turişti în oraş.

„Orice localitate, oraş ar trebui să aibă un muzeu, să-şi cunoască istoria, să-şi cunoască tradiţiile. Noi ne aflăm în apropierea traseului naţional Chişinău -Sculeni şi avem turişti care vizitează muzeul după care sunt îndrumaţi să viziteze şi alte locaţii”, susţine Ion Olari, primar de Călăraşi.

Potrivit directorului muzeului, Mariana Iurcu, datorită acestui proiect s-a redus considerabil consumul de energie electrică faţă de anul trecut.

„Anul trecut pe vremea aceasta am avut peste 100 de KW în plus cheltuiţi, vreo 900 de lei plătisem atunci pe toată instituţia. Astăzi, luna aceasta, la fel ianuarie, cu iluminat şi afară şi înăuntru cu ledurile, avem cu 100 de KW mai puţin şi evident şi la preţ e mult mai puţin. Noi atunci am înţeles cu adevărat sensul cuvântului eficienţă energetică”, afirmă Mariana Iurcu, muzeograf.

Totodată, în ultima perioadă, la muzeu au fost aduse mai multe obiecte istorice de valoare.

„Mai recent iată avem această colecţie din perioada, din civilizaţia Cucuteni tripolie, care a fost găsită la noi în Călăraşi în 2018. Asta e ceea mai bună achiziţie sau, mai bine zis, donaţie din partea Agenţiei Naţionale de Arhiologie, pentru că ei au venit şi au cercetat, au fost găsite cioburile, bucată cu bucată pusă până s-a creeat acest vas”, a precizat Mariana Iurcu.

Muzeul de Istorie şi Etnografie din Călăraşi a fost înfiinţat acum şase ani. Instituţia dispune de nouă săli expoziţionale, iar fiecare încăpare are o tematică unică.

Comentarii