Ştiri

Sursa imaginii: activenews.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

10 Aug. 2020 / 19:56

Locuitorii unui sat din raionul Hînceşti duc lipsă de apă potabilă

Zeci de sate din Moldova trec printr-o criză acută de apă potabilă. Canicula este o adevărată provocare pentru locuitorii satului Fîrlădeni, raionul Hînceşti, unde apa în fântânile locale pe jumătate a secat, iar ce a mai rămas este un lichid poluat şi greu de consumat. Deşi gospodăriiile sunt conectate la un apeduct vechi, apa tehnică din robinete este bună numai pentru uz casnic. Problema persistă de aproape un deceniu, iar oamenii speră ca într-o zi să fie auziţi de autorităţi, relatează Moldova 1.

Din cauza secetelor din această vară, luciul apei abia se mai zăreşte la fundul fântânilor. Locuitorii satului Fîrlădeni spun că apa conţine multe săruri, dar, din lipsă de alternativă, o utilizează zilnic pentru băut şi spălat.

Primarul localităţii, Pavel Barbos, vede rezolvarea problemei doar în construirea unei instalaţii de potabilizare a apelor din fântâni, dar acest proces presupune cheltuieli.

„În raionul Hînceşti se lucrează asupra unui proiect la Prut. Ce e legat anume de localitatea noastră şi de raionul Hînceşti, însuşi oraşul se alimentează cu apa din localitatea noastră. Se lucrează în direcţia de potabilizare a apei”, a declarat Pavel Barbos.

Potrivit specialiştilor, apa din fântâni trebuie să fie filtrată înainte de a fi consumată.

„Apele care se clasifică drept poluate şi foarte poluate nu pot fi utilizate pentru toate scopurile”, susţine Marina Lungu, şefă de direcţie la Agenţia Mediului.  

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în 987 pentru cele 1 682 de localităţi din ţară, singura sursă de apă o reprezintau fântânile şi doar 695 de sate erau conectate la sistemul de apeduct.

Comentarii