Ştiri

Sursa imaginii: pnud.com

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Regional

17 Iul. 2019 / 09:00

Locuitorii oraşului Bender pot merge la un centru al medicilor de familie în satul Hagimus, construit cu sprijinul UE

Condiţii mai bune pentru pacienţi! Peste 3500 de oameni din satul Hagimus, raionul Căuşeni, precum şi populaţia din Gâsca, Mereneşti, Chiţcani şi oraşul Tighina din regiunea Transnistreană au acces la servicii medicale de calitate. Cu sprijinul Uniunii Europene în satul Hagimus a fost deschis un oficiu al medicilor de familie, unde localnicii beneficiază de echipament medical performant şi condiţii moderne, relatează Mesager.

Lui Petru Râmbu la cei 81 de ani îi este greu să se deplaseze la Căuşeni pentru a face o electrocardiogramă şi cele mai simple analize. Acum aceste investigaţii le poate face pe loc.

„Mă bucur foarte mult, nu am văzut nici în oraşe un asemenea aparat, aceasta înseamnă Uniunea Europeană. Ajutorul de la Uniunea Europeană un pas înainte către civilizaţie şi un pas înainte pentru sănătatea noastră în special”, a declarat locatarul satului Hagimus, Petru Râmbu.

Şi alţi localnici, între care şi cei din satele din regiunea transnistreană, se bucură de asistenţă medicală de calitate şi condiţii mai bune de ambulatoriu.

„Noi sătenii ne bucurăm că a-ţi făcut aşa pentru lume”, „Iarna-i cald, avem condiţii mai bune cum au fost”, „Este veceu, îi cald, îi bine”, au declarat localnicii.

Oficiul medicilor de familie din Hagimus a fost reconstruit din temelie. În prezent clădirea dispune de încălzire autonomă, apeduct şi canalizare.

„Era şi frig, mucegai, umed, acoperişul curgea. Îi cald şi mai econom, cu vreo 40 de % mai puţin gaz cheltuim, condiţiile sunt super. Analizele biochimice nu toate, dar principale le facem”, a declarat medicul de familie, Eugen Opincă.

Uniunea Europeană îşi concentrează eforturile pe îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului, a reiterat reprezentantul UE în Moldova.

„Suntem bucuroşi ca UE de a oferi pentru populaţia întreaga Moldova pentru serviciile şi posibilitate de a avea o viaţă mai bună pentru populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat managerul de proiecte al delegaţiei UE, Fabien Schaeffer.

Pentru acest proiect UE a alocat peste 120 de mii de euro în cadrul Programului „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Autorităţile raionale au contribuit cu peste 23.000 de euro.

„Aş vrea ca primar să mulţumesc pentru toate aporturile financiare pe care le aduceţi în Moldova şi faceţi ca plaiul nostru să arate în rând cu lumea”, a declarat primarului satului Hagius, Anatol Iepure.

Oficiul medicilor de familie din Hagimus este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii pe ambele maluri ale râului Nistru", prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

 

Comentarii