Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

17 Iul. 2019 / 19:57

Locuitorii comunei Ţânţăreni au ieşit din nou la protest

Locuitorii comunei Ţânţăreni au ieşit din nou la protest. Oamenii sunt nemulţumiţi că promisiunile de construcţie a unei staţii de epurare şi a unei dambe de protecţie încă nu au fost realizate, din care cauză problema poluării continuă să fie una extrem de gravă. Deşi în ultimii doi ani în localitate au fost implementate mai multe proiecte de infrastructură, localnicii susţin că banii au fost gestionaţi incorect. În timp ce autorităţile locale susţin că şi-a îndeplinit toate cerinţele stipulate în contractul din 2017, deputaţii Blocului ACUM promit oamenilor că vor găsi o soluţie la problemele lor, relatează Mesager.

„Eu nici nu am cuvinte să vorbesc, Doamne fereşte ce dezastru. Du-te şi bea apă de la mine de acasă şi vezi că n-o poţi bea, acolo-i catastrofă globală, da voi veniţi aici şi ne spuneţi de milioane de lei. Nouă nu ne trebuie nimic, lăsaţi-ne în pace”. „Da dumneavoastră v-aţi vinde sănătatea copiilor, a dvs personal, a părinţilor, pe-o groapă de gunoi în vecinătate şi să vă dea milioane, să vă facă nişte locuri de joc pentru copii, să mai astupe nişte borţi pe drum? Nu? Atunci de ce veniţi la noi?. Consilierii au semnat contractul, nu eu, de-atâta că ei au fost presaţi”, spun localnicii.

Oamenii spun că primarul localităţi, Ina Paşcan, s-ar face vinovată că prevederile contractului din 2017 nu au fost respectate. Primarul este în concediu şi nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Oamenii au fost ascultaţi de deputaţii Blocului ACUM, care le-au promis găsirea unei soluţii. 

„Este foarte straniu pentru noi de ce Primăria Ţânţăreni nu a reuşit să atragă acele şase milioane de lei. Vedeţi sunt confruntări la nivel local, iată ce înseamnă când consilierii nu pot să se înţeleagă”, a declarat Inga Grigoriu, deputată PPDA.

„Va fi o adunare a satului, vor veni de la Ministerul Mediului, din Parlament, din Guvern, persoane care vor lua decizia finală pe trei capete de probleme. 1 - Construcţia staţiei de epurare a levigatului, care este cumpărată deja, însuşi utilajul în sine. 2 - Damba de protecţie ca apele care se scurg din cauza ploilor să nu ajungă sub nicio formă. 3 - un program de închidere a acesteia, foarte bine stabilit”, a menţionat deputatul socialist, Vasile Bolea.

Şeful Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, prezent la protest, a menţionat că întreprinderea este în proces de executare a sarcinilor ce îi revin.  

„În primul rând construcţia,reparaţia digului şi construcţia staţiei propriu-zise de filtrare a levigatului. Deja avem procurată staţia cu suma de 11 mln 870 de mii, este amplasată pe teritoriul întreprinderii municipale, autosalubritate, după procurarea staţiei noi am mers la pregătirea caietului de sarcini pentru petrecerea licitaţiei de proiectare”, a precizat Eugeniu Axentiev, director interimar la Regia Autosalubritate.

Solicitat să comenteze situaţia, purtătorul de cuvânt al Primăriei capitalei, Vasile Chirilescu, a declarat pentru Moldova 1 că timp de doi ani autorităţile locale au executat lucrări de circa 60 de milioane de lei, inclusiv pentru proiecte de amenajare, iluminare, asfaltare, fiind alocaţi bani şi pentru odihna copiilor în tabere. Potrivit lui, primarul interimar Adrian Talmaci a avut astăzi o primă întrevedere cu localnicii în vederea stabilirii lucrărilor de infrastructură care urmează a fi executate în continuare. „Reprezentanţii Primăriei s-au referit la etapa de edificare a staţiei de tratare a levigatului, care urmează a fi instalată, consolidarea barajului poligonului, precum şi alte investiţii de infrastructură în comună, asumate anterior în cadrul Contractului de societate civilă, încheiat între Primăria Chişinău şi localitatea Ţânţăreni”, precizează un comunicat al Primăriei Chişinău.

Groapa de gunoi din Ţânţăreni a fost închisă în 2010 şi a fost redeschisă în 2017, cu implicarea Guvernului. Contractul prevedea alocarea anuală a şase milioane de lei comunei Ţânţăreni pentru proiecte de infrastructură. Tot atunci, Primăria capitalei a alocat alte 40 de milioane de lei pentru lucrările de modernizare a poligonului.

Comentarii