Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

28 Feb. 2020 / 09:41

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din oraşul Iargara (Leova) a fost renovat

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din oraşul Iargara, raionul Leova a fost renovat în cadrul proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova” (PRIM), implementat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) şi sprijinit financiar de Banca Mondială. Renovarea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ, în opinia responsabililor de la MECC, este una din activităţile menite să îmbunătăţească condiţiile de învăţare în şcolile din ţară şi să contribuie la promovarea reformelor eficiente în sectorul educaţiei.

„Liceul „Lucian Blaga” din Iargara a fost renovat din fondurile alocate de MECC. Acest lucru a fost posibil graţie Proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”, finanţat din împrumutul acordat de Banca Mondială. De asemenea, MECC a alocat mijloace financiare pentru procurarea mobilierului, echipamentului şi utilajului necesare laboratoarelor de fizică, chimie, biologie, precum şi cabinetelor lingvofonice. Peste 400 de copii din oraşul Iargara şi localităţile din apropiere beneficiază acum de condiţii de învăţare în conformitate cu standardele educaţionale. Reabilitarea infrastructurii şcolilor de circumscripţie şi dotarea lor conform standardelor de asigurare a calităţii este una din priorităţile MECC”, a menţionat Natalia Grîu, secretar de stat MECC.

În Liceul „Lucian Blaga”din Iargara vin să îşi facă studiile elevi din satele din apropiere Baiuş, Meşeni, Hănăsenii de Pădure, Tigheci. Clădirile, în care este amplasată şcoala, au fost construite în anii 1954 şi 1964. Până la renovare, instituţia se afla într-o stare deplorabilă.

„Pereţii se măcinau, acoperişul curgea, încălzirea era foarte slabă. Acum sunt create toate condiţiile pentru desfăşurarea orelor. În sălile de clasă este curat, uscat şi cald. Tot mai mulţi copii vin să înveţe la şcoala noastră. Dacă în anul 2017 aveam 391 de elevi, acum avem 427 de copii. Renovarea, modernizarea şcolii este şi o motivare pentru cadrele didactice de a rămâne în această instituţie, deoarece, anterior, aveam cazuri frecvente când profesorii doreau să plece din şcoala noastră din cauza condiţiilor precare”, a menţionat Raisa Ivanov, directoarea Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Iargara.

În procesul de recepţionare a obiectivului nu au fost înaintate obiecţii. Potrivit administraţiei liceului şi reprezentanţilor autorităţilor publice locale, companiile contractante au executat lucrări de calitate.

„Liceul „Lucian Blaga” este unica instituţie de învăţământ din orăşel. Procesul de reconstrucţie a durat preţ de un an şi jumătate. Renovarea blocului claselor primare a costat peste opt milioane de lei, lucrările de reconstrucţie a edificiului liceului au costat peste 15 milioane de lei. După renovare, şcoala a devenit mai cunoscută în raion. Este un obiectiv important pentru dezvoltarea în ansamblu a orăşelului nostru”, a menţionat Eugeniu Mutaf, primarul oraşului Iargara.

Procesul de renovare a şcolilor de circumscripţie, selectate în cadrul Proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”, continuă. Prin intermediul Fondului de Investiţii Sociale, în anul 2020, vor fi renovate opt instituţii de învăţământ.

Proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova” este implementat în perioada 2013-2022. Bugetul total al Proiectului este de 50 de milioane de dolari, oferiţi în calitate de împrumut preferenţial de Banca Mondială.

Comentarii