Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

23 Oct. 2020 / 20:51

Forumul internaţional „Invest Găgăuzia 2020” s-a desfăşurat la Comrat

Oportunităţi de dezvoltare pentru antreprenorii din autonomia găgăuză. Mai mulţi oameni de afaceri şi investitori, inclusiv din ţările CSI, UE şi Orientul Mijlociu, s-au reunit în cadrul unui forum de afaceri, pentru a stabili legături de colaborare. „Invest Găgăuzia" se desfăşoară al şaselea an consecutiv şi are menirea de a promova regiunea şi de a atrage investitorii, atât din Republica Moldova, cât şi de peste hotare, relatează Mesager.

La eveniment au participat mai mulţi antreprenori din ţară şi de peste hotare, care spun că sunt gata să investească în domeniul agricol şi industrial din autonomia găgăuză.

„Sper că forumul va da roade, există posibilităţi de investiţii şi sprijin din partea autorităţilor locale şi centrale”, a menţionat Victor Stankevici, investitor România.

„Este necesar să atragem investiţii, să invităm parteneri străini, să dezvoltăm proiecte. Ne aşteptăm la proiecte foarte bune”, a spus Mukashev Yerlan, consul general al Kazahstanului în Moldova.

„Moldova este unul dintre prioritarii parteneri pentru Turcia. În prezent, volumul investiţiilor companiilor turceşti în Moldova este de peste 300 de milioane de euro”, a declarat Gurol Sokmensuer, ambasadorul Turciei în RM.

Unul dintre proiectele de amploare, care este deja în proces de implementare, este industrializarea şi digitalizarea regiunii. 

„Acum, Găgăuzia este un şantier mare de construcţii. Construim drumuri pentru a îmbunătăţi accesul în regiune şi pentru a conecta Găgăuzia la coridoarele de transport”, a menţionat Irina Vlah, başcanul UTA Găgăuzia.

În acest an s-au alocat 220 milioane de lei pentru construcţia drumurilor în regiunea de sud pe o distanţă de 105 km.

În 2019, exporturile autonomiei găgăuze au constituit două miliarde de lei sau 5,6% din volumul total al mărfurilor exportate din Moldova. 54% dintre acestea au fost livrate în statele Uniunii Europene de către 1.837 de companii.


 

Comentarii