Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com:Casa de Cultură Cantemir

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

19 Aug. 2019 / 20:01

Festivalul din Sudul Moldovei „Jocul din strămoşi lăsat”, la a cincea ediţie

Mărunţica ca la Cociulia, hore, sârbe, alte dansuri tradiţionale au fost prezentate la festivalul regional din Sudul Moldovei „Jocul din strămoşi lăsat”. Evenimentul, iniţiat acum zece ani de distinsul om de cultură Filimon Dimcea din satul Cociulia (Cantemir), relatează Mesager.

Festivalul se desfăşoară în cel mai frumos loc din centrul Cociuliei, în preajma faimosului monument al Căciulei-simbol al satului şi al izvorului „Ştefan cel Mare”.

Aşezaţi comod pe iarbă, pe baloturi de paie, oamenii admirau frumuseţea dansurilor, cântecelor, se bucurau de continuitatea tradiţiilor. Festivalul a ajuns la a cincea ediţie, se desfăşoară o dată la doi ani şi este organizat de un inimos promotor al dansului şi culturii în localitate, Filimon Dimcea, care a educat zeci de generaţii de dansatori, are un cult deosebit pentru tot ce este tradiţional în dansul popular.

„Întâi încep cu paşii culeşi de undeva din străbuni şi apoi ajung la perfecţiune, să vă spun sincer, mă tem, mă tem să nu rup firul cela, aţa aceea adusă din străbuni şi rămân acolo. Eu nu mă duc de la tradiţii, rămân acolo, la pământ”, a declarat Filimon Dimcea, directorul festivalului.

Festivalul este susţinut financiar de către Primăria Cociulia şi Direcţia Cultură Cantemir.

„E ceva specific de la Sudul Moldovei, zona noastră, satul Cociulia. Filimon Dimcea este un sufletist, un om datorită căruia se menţine acest festival”, a spus Sergiu Toderici, şeful Direcţiei Cultură Cantemir.

„Suntem şi noi ca toată lumea într-un impas economic, dar cultural, practic, cu ajutorul populaţiei, chiar şi diaspora a pus umărul, a făcut investiţii Consiliul local, încet încercăm să facem şi noi faţă lucrurilor. Transmitem la mai multă lumea să vadă că se fac lucruri frumoase şi în sate”, a specificat primarul din Cociulia, Vladimir Putregai.  

Festivalul regional „Jocul din bătrâni lăsat” a reunit zece colective din raioanele Cantemir, Cahul, Comrat, Străşeni şi din Chişinău. Măiestria lor o veţi putea vedea la Moldova 1, în cadrul emisiunii „Tezaur” din 22 septembrie.

Comentarii