Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

19 Aug. 2019 / 16:35

Festivalul covoarelor în Găgăuzia

Tradiţiile găgăuzilor de ţesere a covoarelor au fost demonstrate in cadrul unui festival, desfăşurat în satul Gaidarî. De la an la an, festivalul adună tot mai mulţi participanţi şi invitaţi. La ediţia din acest an, au participat peste 500 de meşteri populari, cu peste 100 de covoare, unele având o vechime de peste 150 de ani. La eveniment au fost prezentate mai multe obiceiuri seculare şi chiar jucate scenete din viaţa rurală a găgăuzilor, relatează Moldova 1.

„Încă de mică am învăţat să ţes covoare, m-a învăţat o mătuşa, apoi am lucrat într-un atelier de covoare timp de 24 de ani. În 1993 am ţesut acest covor pentru zestrea fiicei mele. Personal am ales aţa, am vopsit-o, culorile sunt interesante”, a spus Parascovia Capsamun, meşteriţă.

„Acest covor este al străbunicii mele de la Ciadîr-Lunga. A fost ţesut în 1915, de bunica si mama ei si a fost păstrat într-un sunduc”, a spus Olimpia Scegoleva, participantă la festival.

„Prezentam un covor din anul 1933, a fost ţesut de Vera Boievoi, pe covor sunt imprimate şi iniţialele ei. A fost ţesut când a apărut pe lume fiica ei, era o tradiţie: să fie ţesut un covor când se naşte în familie o fata”, a spus Sofia Panceva, reprezentanta Muzeului de Etnografie din satul Etulia.

„Suntem un grup de locuitori din Congaz, am venit să savurăm frumuseţea acestui festival, covoare vechi si oameni buni care le-au scos pentru noi ca sa le admiram”, a spus Andrei Palic, participant la festival, Congaz.

„Aceasta este o melodie despre femei, despre faptul ca găgăuzii, ca şi alte etnii, au femei meşterite”, a spus Alexandra Cheli, participantă la festival, satul Cazaclia.

Vizitatorii festivalului au putut urmări şi procesul de tesere a unui covor.

„Am descoperit care este metoda locala, eu cunosc acesta meserie, învăţ şi elevii la un cerc extraşcolar”. „Mă ocup cu ţesutul de trei ani, profesorii m-au învăţat. Cel mai interesant pentru mine este să fac un ornament, aş dori să creez portretul cuiva pe covor”, a spus vizitatorii.

Autorităţile susţin că festivalul este o bună tradiţie de a aduna oamenii la un loc şi de a promova tradiţiile găgăuzilor.

„Aici este nu numai cultura, ci şi oportunitatea de a câştiga o bucată de pâine. Îmi amintesc de acest lucru încă din copilărie, dacă vroiai un covor, trebuia să vii anume în satul Gaidarî”, a spus Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat.

„Este important să arătăm prin tradiţii sufletul si istoria găgăuzilor, iar sarcina noastră este să păstrăm şi să continuăm cultura ţesutului covoarelor”, a spus Irina Vlah, başcanul UTA Găgăuzia.

„Este important că tradiţiile şi covorul găgăuz reînvie, pentru că cultura tuturor popoarelor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova este o mare bogăţie”, a spus Monica Babuc, vicepreşedinta Parlamentului

„Sunt voluntar al programului Corpului Păcii. Îmi place foarte mult Comratul şi întreaga regiune. Atmosfera care predomină aici este deosebită. Am cumpărat ca amintire o ceaşcă din lut pentru vin”, a spus Robert Allen, voluntar din SUA.

Satul Gaidarî a devenit un centru pentru renaşterea meşteşugului de ţesere a covoarelor din anul 2013.

Comentarii