Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

01 Dec. 2020 / 19:45

Egalitatea de gen, promovată în raioanele Cahul şi Ungheni graţie UE

Opt iniţiative ale societăţii civile care vor promova egalitatea de gen în mai multe localităţi din Cahul şi Ungheni vor fi implementate graţie suportului financiar oferit de Uniunea Europeană. Organizaţiile societăţii civile câştigătoare ale proiectului „EVA” îşi propun să iniţieze mai multe acţiuni ce vor contribui la combaterea violenţei împotriva femeilor şi a copiilor împreună cu UN Women Moldova şi UNICEF Moldova. De asemenea, vor fi implementate programe pilot ce vor preveni violenţa în şcoli şi în comunităţi prin abordarea stereotipurilor negative de gen şi a violenţei bazate pe gen, relatează Mesager.

„În acest proiect noi venim cu experienţa noastră pentru a lucra cu acele echipe multidisciplinare la nivel local, pentru un transfer de experienţă, de cunoştinţe, pentru implicarea mai activă a tuturor membrilor echipelor multidisciplinare în soluţionarea diferitor probleme la nivel local. Noi vom acorda asistenţă şi suport acestor echipe”, a declarat reprezentanta Centrului de Reabilitate a Victimelor Torturii „Memoria”, Ludmila Popovici.  

„Noi vom implica organizaţiile, societăţile civile în procesele de planificare locală, de elaborare a strategiilor de dezvoltare locală şi de planificare bugetară sensibilă la gen. Noi vom susţine 12 localităţi din regiunile cheie - Cahul şi Ungheni - şi vom sprijini formarea de capacităţi şi cunoştinţe de către organizaţiile societăţii civile”, a declarat Silvia Strelciuc, beneficiar de proiect, Cahul.

„Am constat că în mare parte una dintre cauzele violenţei asupra copilului este inegalitatea de gen, dar şi alte probleme de ordin social. Proiectul nostru va pune în prim-plan accentul pe dezvoltarea rezilienţei. Vom lucra în 21 de şcoli, în care vom ajuta atât angajaţii, cât şi elevii să elaboreze politici de protecţie a copilului”, a declarat fondatoarea CNPAC, Daniela Sîmboteanu.  

Proiectul EVA prevede un buget de 1,5 milioane de euro, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

„În ceea ce priveşte protecţia copiilor, eforturile pentru contracararea fenomenului de violenţă asupra minorilor vor fi intensificate. Vor fi instituite echipe multidisciplinare, care vor avea rolul de a se implica activ în prevenirea violenţei împotriva copiilor şi vor fi desfăşurate mai multe lecţii destinate persoanelor din grupurile vulnerabile”, a declarat reprezentanta Delegaţiei UE în Republica Moldova, Magdalena Muller-Uri.

Programul prevede crearea unui serviciu specializat pentru victimele violenţei sexuale în baza exemplelor din statele membre ale Uniunii Europene şi sporirea eficienţei echipelor multidisciplinare din Cahul şi Ungheni.

Comentarii