Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/Feteşti

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

13 Iul. 2020 / 15:12

Descoperă „Mica Elveţie a Moldovei” de la Feteşti

Situată între satele Trinca şi Feteşti, raionul Edineţ, „Mica Elveţie a Moldovei”, aşa cum au denumit-o localnicii, este una dintre cele mai uimitoare creaţii ale naturii. Impresionează prin relieful stâncos, văi imense şi aer îmbătător de proaspăt. În weekend, zeci de moldoveni aleg să-şi petreacă timpul aici, în sânul naturii, departe de forfota oraşelor. „Mica Elveţie” de la Feteşti a devenit o atracţie turistică deosebită mai ales acum, în perioada de pandemie.

„Mica Elveţie” din nordul Republicii Moldova este o alegere perfectă pentru cei care nu pot să plece în această vară fie la mare, fie la munte. Chiar dacă după relief nu poate concura cu regiunea Caucazului sau cea Alpină, ţara noastră dispune de mai multe locuri pitoreşti. Una dintre cele mai vizitate atracţii turistice se află chiar în preajma satului Feteşti, amplasată în Rezervaţia Naturală de Stat „Trinca”.

La poalele „Micii Elveţiei” şerpuieşte cu apa sa curată râuleţul Draghişte, botezat aşa în cinstea dragostei. Ajunşi aici, vă veţi putea bucura de liniştea şi frumuseţea naturii din nordul Moldovei.

„Chiar dacă este pandemie, lumea mereu vine, se odihneşte aici. În weekend, „Mica Elveţie” este vizitată de aproximativ 30-40 de persoane. Majoritatea sunt de la Chişinău, dar vin şi turişti de pe întreg teritoriul ţării, îndeosebi din împrejurimile noastre”, spune primarul de Feteşti, Ion Munteanu, citat de Radio Moldova Actualităţi.

O altă atracţie turistică pentru moldovenii care aleg această destinaţie este şi fabrica de viori de la Feteşti, singura de acest fel din ţară. Închisă în perioada decretării stării de urgenţă în Republica Moldova, fabrica de viori din localitate şi-a deschis de curând uşile pentru angajaţi, dar şi pentru turişti. Totuşi, primarul de Făleşti îndeamnă turiştii să respecte condiţiile de igienă, dacă doresc să viziteze acest loc.  

Defileul de la Feteşti are o lăţime de 250 metri, iar în malurile înalte şi abrupte se găsesc şi peşteri, care adesea sunt locuri de refugiu pentru cei îndrăgostiţi. Ajunşi sus, în faţa noastră se întinde un amfiteatru natural, înfrumuseţat de două stânci înalte şi pleşuve care se ridică din verdeaţă. Vegetaţia rezervaţiei este foarte bogată şi diversă. În total, aici se numără aproximativ 160 de specii de plante, dintre ele 15 sunt reprezentate de arbori şi arbuşti. Printre arbori predomină gorunul.

Comentarii