Ştiri

Sursa imaginii: sfatulmedicului.ro

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

31 Mar. 2020 / 13:06

Consum sporit de apă în nordul ţării, odată cu impunerea carantinei

Consum sporit de apă, odată cu impunerea carantinei. Întreprinderea de stat Acva Nord, care furnizează apă potabilă pentru locuitorii din patru raioane de nord ale ţării, funcţionează la capacităţi maxime, iar procedurile de dezinfectare sunt strict monitorizate. Specialiştii dau asigurări că apa corespunde toturor normelor şi cerinţelor sanitare epidemiologice.

Pentru a distribui apă potabilă de calitate, în laboratorul întreprinderii Acva Nord din Soroca sunt efectuate analize la fiecare 2 ore. Aici este strict monitorizată impuritatea şi duritatea după toate cerinţele şi standardele biochimice. În fiecare dimineaţă apa este analizată şi de către medicii centrului de medicină sanitară.

„Noi luăm apa la analiză la următorii indici: clor liber, clor restant şi turbiditatea, facem la rezervoar, la filtru comun de contor amestecător şi după aceea vedem ce concetraţie arată. Apa corespunde normelor sanitare”, a declarat laboranta, Diana Coşunean.

Chiar daca acum în regim de carantină multe întreprinderi nu lucrează, volumul de apă este acelaşi din contul populatiei care stă acasă şi care consuma mai multa apă decât de obicei.

„Analizele sunt luate de la noi şi duse la Centrul de Sănătate Publică, unde ei la fel fac analiza la apă, concomintent. Apa este de calitate şi tot timpul am fost de calitate şi noi tot am întrebuinţat-o”, a spus inginerul de tură, Ludmila Ţârdea.

La Acva Nord sunt puse acum în funcţiune 4 staţii de pompare. Apa este distribuită pe un traseu de 78 de km de la Cosăuţi până la Bălţi.

„În situaţia de faţă s-a schimbat numai aceia că s-a mărit puţin doza de clor, de la 0,3 sau 0,4 până la 0,5 se menţine, adică 0,5 miligrame pe litru. În afară de aceasta la toate sectoarele, merge în fiecare dimineaţă când dăm schimbul se face dezinfectarea”, a spus şeful staţiei de pompare şi traseu, Vadim Lisnic.

Locuitorii din cele 4 raioane: Soroca, Floreşti, Sîngerei şi Bălţi consumă aproximativ 32 de mii de cubi de apă pe zi.

Comentarii