Ştiri

Sursa imaginii: republikaNEWS

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

07 Iun. 2019 / 16:43

Condiţii mai bune de trai în localitatea Buşila, graţie proiectelor UE

S-au unit forţele şi au contribuit la soluţionarea a două probleme de mediu din localitate prin modernizarea grădiniţei din localitate - vorbim despre sătenii şi Primăria din satul Buşila, raionul Ungheni, care au reuşit să implementeze două proiecte finanţate de Uniunea Europeană pe parcursul anului trecut. Succesul obţinut i-a făcut finalişti la o nouă cursă, un proiect lansat de Consiliul Europei, destinat administraţiilor publice locale, parte a Parteneriatului Estic, relatează Mesager.

Graţie creditelor nerambursabile, la Grădiniţa-creşă „Prichindel” a fost instalată o centrală de încălzire care funcţionează pe brichete de biocombustibil solid, au fost izolaţi pereţii şi tavanul instituţiei. Instalaţiile au dus la economisirea a circa 40 de mii de lei din bugetul local.

„Grupa a fost renovată, avem toate condiţiile ca micuţii să se joace, să studieze, să activeze. Suntem mulţumiţi de ceea ce s-a făcut, s-au eficientizat pereţii, s-a construit un parc şi o cazangerie nouă”, a menţionat Aliona Todirică, reprezentanta Asociaţiei Obşteşti.

Modernizarea instituţiei a fost posibilă şi datorită voluntarilor care s-au implicat activ. Micuţii sunt încântaţi de noile condiţii.

Primăria satului Buşila a fost selectată şi pentru a participa la un concurs pentru cea mai bună practică, lansat de Consiliul Europei, premiul fiind de o mie de euro.

„Noi reprezentanţii administraţiei publice locale cu bugetele noastre sărace, mari realizări în localitate nu reuşim să facem, deci unica soluţie este atragerea de fonduri extrabugetare, dinamica în localitatea noastră, perioada ultimilor 10 ani este pozitivă şi ne propunem să deschidem grupa a cincea, avem copilaşi neinstituţionalizaţi”, a declarat Valeriu Todirică, primar al satului Buşila.

Banii din proiect ar urma să fie investiţi în extinderea grădiniţei, pavarea trotuarului, dar şi schimbarea acoperişului grădiniţei. 

Comentarii