Ştiri

Sursa imaginii: provincial.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

17 Sep. 2020 / 20:33

Condiţii mai bune de învăţare pentru elevii din autonomia găgăuză

Săli de clasă moderne, laboratoare pentru lecţiile de fizică, chimie şi biologie, cabine de duş, cantină, bloc sanitar şi o bibliotecă. În noile condiţii de studii vor învăţa elevii din autonomia găgăuză. Liceul de limbă română „Mihai Eminescu" din Comrat va avea o nouă clădire cu ajutorului unui proiect finanţat de România. Lucrările de construcţie sunt în plină desfăşurare, informează Mesager.

Atât elevii, cât şi profesorii aşteaptă cu nerăbdare să înveţe în sălile de clasă ale blocului de studii aflat în construcţie. 

„Foarte tare ne înghesuiam. În fiecare an când veneam vara la şcoală să dau carţile vedeam cum se fac foarte multe rearanjări pentru a elibera clase ca sa încăpem toţi. A ajuns că nu mai aveam unde să ne înghesuim”, a spus Alexandru Rusu, elev.

„Avem elevi din toată geografia sudului şi ne bucurăm că avem succese, ne bucuram că avem un sprijin în existenţa acestui liceu”, a menţionat Sofia Rusu, profesoară.

Blocurile sanitare din actuala clădire a liceului au fost adaptate şi pentru elevii cu nevoi speciale. Unele birouri administrative vor fi transformate în săli de clasă.

 „Necesitatea a venit pe parcursul ultimilor patru ani, deoarece numărul copiilor sporeşte din an în an şi nu putem să acoperim dorinţa regiunii. Capacitatea este de a acoperi mai mult de 700 de copii”, a specificat Svetlana Stoinov, directoarea Liceului „Mihai Eminescu”.

Costul total al lucrărilor se estimează la 20,7 milioane lei, dintre care aportul Guvernului României este de peste 15 milioane lei, iar 5,6 milioane lei au fost oferite de Ministerul Educaţiei de la Chişinău.

„Este prima instituţie de învăţământ edificată în Republica Moldova după ce şi-a obţinut independenţa. Este cu atât mai important că acest liceu este ridicat în Comrat şi este semnificativ că în acest liceu se va preda în limba română”, a declarat Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Moldova.

„Lucrările se desfăşoară cu precizie, la timp, conform programului presabilit. Deja este ridicat etajul înatâi al clădirii. Tare sperăm şi ne dorim ca această clădire să fie inaugurată odată cu deschiderea noului an şcolar, la 1 septembrie 2021”, a menţionat Irina Vlah, başcanul UTA Găgăuzia.

În prezent, în Liceul „Mihai Eminescu" din Comrat învaţă 530 de elevi.

Comentarii