Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

25 Iun. 2019 / 17:58

Cei peste 50 de pacienţi din Soroca care s-au intoxicat la o masa de pomenire au fost externaţi

Cei 55 de pacienţi internaţi în secţia de boli infecţioase din Soroca, care s-au intoxicat la o masa de pomenire din satul Holoşniţa, au fost astăzi externaţi. Rezultatele analizei celor 12 probe alimentare au arătat că toxiinfecţia alimentară a fost provocată de salmoneloză şi de bacteria patogenă – stafilococ, relatează Mesager.

„În opt probe din 12 e depistat salmonella enteritidis, în două probe îi depistat stafilococul aureus, o probă negativă, probabil că având în vedere condiţiile în care au fost pregătite buctatele şi transportate la temperatura mediului a contribuit la multiplicarea salmonellelor cu care erau infectate produsele”, a spus şeful secţiei Maladii Transmisibile, Nicolae Gorcinschi.

Potrivit medicilor, antreprenorul din Drochia care oferea servicii de catering, nu a respectat condiţiile de  preparare şi transportare a produselor alimentare.

„Tehnologia de pregătire a bucatelor nu au fost respectate, nu au fost respectate condiţiile  igienei personale, a personalului, faptul că în clătite de brânză au fost, de asemenea, determinate salmonelă şi stafilococ aurelus, dovedeşte că a fost o infectare secundară în rezultatul nerespectării cerinţelor date”, a mai menţionat Gorcinschi.

Cei 55 de pacienţi au fost deja externaţi cu o stare a sănătăţii satisfăcătoare.

„În secţie se află o pacientă din grupa ceea cu intoxicaţie s-a adresat mai târziu de aceea se mai reţine, starea satisfăcătoare, se pregăteşte pentru transfer. În restul pacienţilor sunt externaţi în stare satisfăcătoare, acum sunt toţi acasă”, a spus vicedirectorul medical, Valeriu Bordian.

La masa de pomenire din satul Holoşniţa, raionul Soroca ar fi participat în total peste 70 de persoane.

Comentarii