Ştiri

Sursa imaginii: nordnews.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

02 Apr. 2020 / 18:06

Carantină la Soroca: Ce fac romii pentru a evita contaminarea cu COVID-19

Se protejeaza de coronavirus cu ceapă, usturoi şi rachiu. Sunt remediile cele mai des utilizate de romii de la Soroca pentru a evita contaminarea, mai ales după ce municipiul a ajuns printre localităţile cu cele mai multe persoane infectate. Odinioară pline de oameni, străzile din dealul Sorocii sunt acum pustii. De alta parte, pentru unii romi spiritul de comerciant a prevalat peste frica de molipsire, aşa că mulţi şi-au făcut o ocupaţie din vinderea măştilor de protecţie, relatează Mesager.

Dealul romilor din Soroca nu a fost niciodată mai pustiu ca acum. Dacă până mai ieri străzile erau pline cu copii, acum toată lumea s-a ascuns prin case de frica pandemiei. În timp ce unii poartă măşti şi mănuşi alţii spun că cel mai bun remediu este credinţa, ceapa şi rachiul.

„Vedeţi, respectăm totul, ca după prospect. Nu numai noi ne temem, dar şi toată lumea”;

„ Stăm acasă, nu ieşim nicăieri, urmăm tot ce ne spune pe la televizor, nu-i nimeni, toţi stau pe acasă. Se tem că e epidemie mare”;

„Da de ce să ne temen, iată umblu fără mască. Ce ni-i dat de la Dumnezeu, dacă ni-i dat să mor peste un ceas o să mor peste un ceas, dar dacă îi dat ca să mor peste vreo 50 de ani”, spun oamenii.

Dacă pentru unii pandemia este motiv de îngrijorare, pentru alţii e o posibilitate de a face un ban în plus. Mai mulţi tineri, au fost surprinşi cutreierând străzile din oraş cu măşti de vânzare, pe care spun că le-au cusut singuri.

„Măştile le cos singur, costă 20 de lei, am o fabrică în oraş iar timp de o zi un singur om poate să coase până la 300 de bucăţi”;

„Într-o zi vindem câte 800-900 de măşti dacă e la comandă putem să vindem şi mai multe bucăţi odată”, spun tinerii.

Până în prezent, în dealul romilor din municipiul Soroca nu a fost identificată nicio persoană infectată cu virusul Covid 19.

Comentarii